Drożdżówka ze śliwkami pod kruszonką i lukrem
Jesienna drożdżówka ze śliwkami pod kruszonką i polewą z lukru. To ciasto do popołudniowej kawy będzie jak znalazł. To klasyka gatunku jesienną porą, kiedy śliwki węgierki są najsmaczniejsze. Do tego fura kruszonki i lukier, coby słodyczy nie było za mało.
Danie: Ciasto
Kuchnia: Polska
Trudność: Średnie
Ilość: 12 porcji
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 40 min.
Kalorie: 290 kcal
Placek drożdżowy ze śliwkami węgierkami pod kruszonką i lukrem. Idealny jesienny przepis na drożdżówkę ze śliwkami.
Składniki:- CIASTO DROŻDŻOWE
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka, nie gorącego
40 g drożdży babuni
4 łyżki zwykłego cukru
100 g masła roztopionego, wystudzonego
1 całe jajko
2 żółtka
1 szczypta soli
1 kg śliwek węgierek
- KRUSZONKA
70 g białego cukru
50 g schłodzonego, twardego masła
90 g mąki pszennej
- LUKIER
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
- CIASTO DROŻDŻOWE
- Do naczynia z ciepłym mlekiem wkrusz drożdże babuni, dodaj 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj do gładkości i całkowitego rozpuszczenia drożdży w mleku. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut, aż drożdże się uaktywnią a rozczyn podwoi objętość.
- Do miski przełóż wszystkie składniki ciasta drożdżowego: resztę mąki pszennej, pozostałe 3 łyżki cukru, jajko, żółtka, płynne masło, sól i przygotowany drożdżowy zaczyn. Ciasto drożdżowe wyrób przez około 5 minut najlepiej za pomocą miksera planetarnego z końcówkami do ciasta drożdżowego – hakami.
- Jednolite ciasto pozostaw w dzierży i okryj bawełnianą ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 godziny, powinno w tym czasie co najmniej podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż równomiernie na blaszkę 25 x 35 centymetrów wyłożoną papierem do pieczenia.
- Śliwki węgierki umyj i osusz. Przekrój na połówki i wydrąż ze środka pestki. Połówki śliwek ułóż na drożdżówce koniecznie skórką w dół. Ciasto pozostaw na kolejne 15 minut by odpoczęło.
- KRUSZONKA I POLEWA Z LUKRU
- W międzyczasie kiedy ciasto wyrasta po raz ostatni, przygotuj posypkę. Twarde masło pokrój w kostkę, zagnieć je wraz z cukrem i mąką tworząc kruszonkę. Posypkę wysyp na śliwki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni grzanie góra, dół. Drożdżówkę wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu pozostaw do całkowego wystudzenia.
- Cukier puder połącz stopniowo z sokiem cytrynowym. Dodaj taką ilość soku z cytryny, by lukier był płynny ale nie wodnisty. Polewę lukrową wylej od razu na wystudzone ciasto ze śliwkami.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto