Drożdżówka ze śliwkami pod kruszonką i lukrem

Drożdżówka ze śliwkami pod kruszonką i lukrem

Jesienna drożdżówka ze śliwkami pod kruszonką i polewą z lukru. To ciasto do popołudniowej kawy będzie jak znalazł. To klasyka gatunku jesienną porą, kiedy śliwki węgierki są najsmaczniejsze. Do tego fura kruszonki i lukier, coby słodyczy nie było za mało.

Zdjęcie - Drożdżówka ze śliwkami pod kruszonką i lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Ciasto
Kuchnia: Polska
Trudność: Średnie
Ilość: 12 porcji
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 40 min.
Kalorie: 290 kcal

Placek drożdżowy ze śliwkami węgierkami pod kruszonką i lukrem. Idealny jesienny przepis na drożdżówkę ze śliwkami.

Składniki:
  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 500 g mąki pszennej

  • 250 ml ciepłego mleka, nie gorącego

  • 40 g drożdży babuni

  • 4 łyżki zwykłego cukru

  • 100 g masła roztopionego, wystudzonego

  • 1 całe jajko

  • 2 żółtka

  • 1 szczypta soli

  • 1 kg śliwek węgierek

  • KRUSZONKA
  • 70 g białego cukru

  • 50 g schłodzonego, twardego masła

  • 90 g mąki pszennej

  • LUKIER
  • 1 szklanka cukru pudru

  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:
  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • Do naczynia z ciepłym mlekiem wkrusz drożdże babuni, dodaj 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Wymieszaj do gładkości i całkowitego rozpuszczenia drożdży w mleku. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut, aż drożdże się uaktywnią a rozczyn podwoi objętość.
  • Do miski przełóż wszystkie składniki ciasta drożdżowego: resztę mąki pszennej, pozostałe 3 łyżki cukru, jajko, żółtka, płynne masło, sól i przygotowany drożdżowy zaczyn. Ciasto drożdżowe wyrób przez około 5 minut najlepiej za pomocą miksera planetarnego z końcówkami do ciasta drożdżowego – hakami.
  • Jednolite ciasto pozostaw w dzierży i okryj bawełnianą ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 godziny, powinno w tym czasie co najmniej podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż równomiernie na blaszkę 25 x 35 centymetrów wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Śliwki węgierki umyj i osusz. Przekrój na połówki i wydrąż ze środka pestki. Połówki śliwek ułóż na drożdżówce koniecznie skórką w dół. Ciasto pozostaw na kolejne 15 minut by odpoczęło.
  • KRUSZONKA I POLEWA Z LUKRU
  • W międzyczasie kiedy ciasto wyrasta po raz ostatni, przygotuj posypkę. Twarde masło pokrój w kostkę, zagnieć je wraz z cukrem i mąką tworząc kruszonkę. Posypkę wysyp na śliwki.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni grzanie góra, dół. Drożdżówkę wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu pozostaw do całkowego wystudzenia.
  • Cukier puder połącz stopniowo z sokiem cytrynowym. Dodaj taką ilość soku z cytryny, by lukier był płynny ale nie wodnisty. Polewę lukrową wylej od razu na wystudzone ciasto ze śliwkami.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Kategorie przepisów