Drożdżówka z rabarbarem i morelą
Rabarbar - wreszcie pojawił się i u mnie! :) Wszędzie już go widzę, na tylu blogach, tyle cudownych przepisów na różne ciasta, desery, soki, przetwory z rabarbarem. Postanowiłam zrobić ciasto drożdżowe wg przepisu Kuchareczki58. Robiłam wcześniej z tego przepisu ciasto z wiśniami, polecam go , bo jest rewelacyjny, uniwersalny i naprawdę prosty. Drożdżówka z rabarbarem i konfiturą morelową wpisuje się do moich ulubionych ciast drożdżowych. :)
Składniki:
*0,5kg - 0,6kg mąki
*0,5 kostki drożdży (50g)
*1 jajko
*6 łyżek cukru
*szczypta soli
*1 szklanka mleka
*2-3 łyżki wody
*3 łyżki roztopionego masła
Kruszonka:
*4 łyżki mąki
*2 łyżki masła lub margaryny (płynnej)
*2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące mleko), 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagnieść ponownie. Następnie rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej wcześniej formy.
Składniki na kruszonkę wsypac do miseczki i wolno wymieszać.
Na wierzch ciasta rozłożyć rabarbar (wcześniej można go kilka minut podgotować w wodzie albo tak jak ja - podsmażyć z cukrem na patelni, by woda z niego wyparowała i nie zamoczyła całego ciasta) i konfiturę morelową i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu lekko ostudzony placek polać lukrem.
Smacznego :)