Drożdżówka z rabarbarem i morelą

Drożdżówka z rabarbarem i morelą

Rabarbar - wreszcie pojawił się i u mnie! :) Wszędzie już go widzę, na tylu blogach, tyle cudownych przepisów na różne ciasta, desery, soki, przetwory z rabarbarem. Postanowiłam zrobić ciasto drożdżowe wg przepisu Kuchareczki58. Robiłam wcześniej z tego przepisu ciasto z wiśniami, polecam go , bo jest rewelacyjny, uniwersalny i naprawdę prosty. Drożdżówka z rabarbarem i konfiturą morelową wpisuje się do moich ulubionych ciast drożdżowych. :)

 

Zdjęcie - Drożdżówka z rabarbarem i morelą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

*0,5kg - 0,6kg mąki

*0,5 kostki drożdży (50g)

*1 jajko

*6 łyżek cukru

*szczypta soli

*1 szklanka mleka

*2-3 łyżki wody

*3 łyżki roztopionego masła

Kruszonka:

*4 łyżki mąki

*2 łyżki masła lub margaryny (płynnej)

*2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące mleko), 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagnieść ponownie. Następnie rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej wcześniej formy.

Składniki na kruszonkę wsypac do miseczki i wolno wymieszać.

Na wierzch ciasta rozłożyć rabarbar (wcześniej można go kilka minut podgotować w wodzie albo tak jak ja - podsmażyć z cukrem na patelni, by woda z niego wyparowała i nie zamoczyła całego ciasta) i konfiturę morelową i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu lekko ostudzony placek polać lukrem.

Smacznego :)

Zdjęcie - Drożdżówka z rabarbarem i morelą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów