Na święta obowiązkowo musiał być makowiec...u mnie tym razem nie był tradycyjny tylko w innej formie.
75 dkg mąki
300 ml mleka
90 g cukru
2 jajka
10 dkg masła
1 łyżeczka soli
25 g drożdży świeżych
masa makowa
kruszonka:
50 g mąki
25 g cukru
35 g masła
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść w miseczce na jednolitą masę, włożyć do lodówki.Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć masę makową i zwinąć roladę.Roladę troszkę rozpłaszczyć i przeciąć nożem wzdłuż na kilka pasków.Pocięte paski ułożyć w dowolny sposób na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posypać kruszonką .Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.