Drożdżowe zawijaski ziołowe
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 30 minut
Pyszne, mięciutkie wytrawne drożdżówki w formie zawijasów z aromatycznym wnętrzem. Masło rozpuszcza się w czasie pieczenia i przyjemnie nawilża bułki od środka, pozostawiając aromat czosnku i ziół. Nie sposób poprzestać na jednej.
Składniki
- Składniki na ciasto
- mąka pszenna - 500 g
- masło - 100 g
- drożdże - 25 g
- jajka - 2 szt.
- ciepła woda - ok. 1 szklanka
- sól - 1 łyżeczka
- Składniki na masło ziołowe
- miękkie masło - 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- natka pietruszki - 1/2 pęczka
- sól - 2 szczypty
Instrukcje
Miękkie masło utrzeć z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić do smaku solą, odstawić.
Z drożdży, odrobiny wody i mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn, rozbełtane jajka, ciepłą wodę, wymieszać. Dodać rozpuszczone gorące masło i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Odstawić do podwojenia objętości.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte przełożyć je na blat, rozwałkować. Posmarować ciasto masłem ziołowym i zwinąć ciasno jak roladę. Pokroić na 3 cm kawałki. Układać je na wysmarowanej masłem blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozbełatnym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min.
Smacznego:)