Drożdżowe zawijaski ziołowe

Drożdżowe zawijaski ziołowe

Zdjęcie - Drożdżowe zawijaski ziołowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 50
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 30 minut

 

Pyszne, mięciutkie wytrawne drożdżówki w formie zawijasów z aromatycznym wnętrzem. Masło rozpuszcza się w czasie pieczenia i przyjemnie nawilża bułki od środka, pozostawiając aromat czosnku i ziół. Nie sposób poprzestać na jednej.

Składniki

Instrukcje

 

Miękkie masło utrzeć z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić do smaku solą, odstawić.

Z drożdży, odrobiny wody i mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn, rozbełtane jajka, ciepłą wodę, wymieszać. Dodać rozpuszczone gorące masło i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Odstawić do podwojenia objętości.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte przełożyć je na blat, rozwałkować. Posmarować ciasto masłem ziołowym i zwinąć ciasno jak roladę. Pokroić na 3 cm kawałki. Układać je na wysmarowanej masłem blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozbełatnym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Drożdżowe zawijaski ziołowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów