drożdżowe z owocami (lata) i kruszonką. po prostu.

drożdżowe z owocami (lata) i kruszonką. po prostu.

proste, jeżeli jest proste a nie banalne, jest najlepsze.
prosta droga jest najprostsza i najczęściej najlepsza, najszybsza i bezpieczna.
to my najczęściej lubimy z tego zrobić problem.
bo przecież zawsze lepiej jest tam, gdzie nas nie ma. Dlatego zamiast prosto – kluczymy gdzieś dookoła mijając się z tą prostą, najlepszą drogą.

i oto wchodzimy do kuchni. i mamy ochotę na najprostsze, najcudowniejsze ciasto drożdżowe. z owocami. z owocami i kruszoną, rzecz jasna.
u mnie owoce lasu: maliny, jeżyny i borówki (amerykańskie co prawda, ale i tak mają cudny kolor).

Zdjęcie - drożdżowe z owocami (lata) i kruszonką. po prostu. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ciasto drożdżowe z owocami o kruszonką – klasyczne

inspiracja zaczerpnięta z tego przepisu (z małymi zmianami)

s k ł a d n i k i:
- 500 g mąki tortowej
- drożdże instant (7 g)
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- szklanka mleka
- 100 g masła – rozpuszczonego
kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 50 g mąki
dodatkowo:
- ok. 500 g owoców (u mnie: maliny, jeżyny i borówki amerykańskie)

w y k o n a n i e:
- mąkę połączyć z drożdżami. żółtka – z cukrem. dobrze wymieszać.
- do żółtek dodać ciepłe (ale nie gorące!) mleko i masło. wymieszać. mąkę dodawać stopniowo, jednocześnie wyrabiając już ciasto.
- ciasto ma być elastyczne i gładkie. uformować z niego kulę i odłożyć w misce. przykryć ściereczką. musi wyrosnąć, dlatego należy odczekać ok. 1,5 h.
- kruszonka: masło posiekać z cukrem i mąką. zagnieść szybko (uformować kulę), owinąć folią i włożyć do lodówki.
- owoce bardzo delikatnie opłukać i rozłożyć na ręczniku papierowym do wyschnięcia.
- ciasto po wyrośnięciu, zagnieść szybko i rozciągnąć (nie trzeb wałkować) w formie wyłożonej papierem do pieczenia. odstawić do ponownego wyrośnięcia (0,5 – 1 h).
- na ciasto położyć delikatnie owoce (niech zbyt wcześnie nie puszczą soku) i kruszonkę, odrywając z kuli małe kawałeczki ciasta (można zetrzeć ją też na tarce). najlepiej szybko, by nie ogrzać jej rękoma.
- piec w temp. 200*C przez ok. 45 min.

czy po spróbowaniu tego ciasta nadal chce się jeść inne na drożdżach?

chce. ale nie można w swojej karierze tego nie spróbować.

Zdjęcie - drożdżowe z owocami (lata) i kruszonką. po prostu. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

bez kruszonki ciasto będzie lekko kwaskowe od owoców. ale kto myśli drożdżowym cieście z owocami bez kruszonki?

Zdjęcie - drożdżowe z owocami (lata) i kruszonką. po prostu. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

dla łasuchów: tak, można ciasto posypać cukrem pudrem. wtedy jeszcze ładniej wygląda.

Zdjęcie - drożdżowe z owocami (lata) i kruszonką. po prostu. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ciasto koniecznie jeszcze jeszcze ciepłe.

tak, wiem, drożdżowe powinno się jeść ostudzone. ale jeśli tak tylko troszeczkę będzie ciepłe, to chyba nic się nie stanie, prawda? a takie jest przecież najlepsze: do przedpołudniowej kawy, na podwieczorek ze szklanką mleka, na deser – nawet po bardzo sycącym obiedzie.

Zdjęcie - drożdżowe z owocami (lata) i kruszonką. po prostu. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - drożdżowe z owocami (lata) i kruszonką. po prostu. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów