Drożdżowe z Lubelszczyzny z cebulą i domowym twarogiem
Składniki
- 900 g mąki
- 20 g drożdży
- 500 ml ciepłej wody
- Łyżeczka cukru
- 25 g soli
- 600 g cebuli
- 300 g białego twarogu
- 300 ml wiejskiej śmietany
- Olej Kujawski z bazylią
- koperek
Przygotowanie
Z mąki, drożdży, cukru i soli z letnią wodą przygotuj ciasto drożdżowe, odstaw do wyrośnięcia.
Cebulę pokrój w kostkę i duś do miękkości. Kiedy cebula będzie miękka, połącz ją z rozdrobnionym serem. Dopraw solą, czarnym pieprzem i dodaj koper oraz natkę pietruszki. Ciasto wyrośnięte podziel na 4 równe porcje, z każdej uformuj kulę i odstaw ponownie do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na kształt koła, środek zostaw grubszy. Na tej grubszej części nałóż porcję farszu, brzegi połącz razem, zlep i odwróć ciasto na drugą stronę. Rękami przygnieć tak, aby farsz w środku rozszedł się po całym powstałym okrągłym placku.
Piecz na suchej patelni, zaczynając od strony złączenia. Placek podaj z gęstą śmietaną i kroplami oleju Kujawskiego z bazylią.
Produkcja: Kuchnia+