Drożdżowe z Lubelszczyzny z cebulą i domowym twarogiem

Drożdżowe z Lubelszczyzny z cebulą i domowym twarogiem

Zdjęcie - Drożdżowe z Lubelszczyzny z cebulą i domowym twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe z Lubelszczyzny z cebulą i domowym twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe z Lubelszczyzny z cebulą i domowym twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 900 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 500 ml ciepłej wody
  • Łyżeczka cukru
  • 25 g soli
  • 600 g cebuli
  • 300 g białego twarogu
  • 300 ml wiejskiej śmietany
  • Olej Kujawski z bazylią
  • koperek

Przygotowanie

Z mąki, drożdży, cukru i soli z letnią wodą przygotuj ciasto drożdżowe, odstaw do wyrośnięcia.

 

Cebulę pokrój w kostkę i duś do miękkości. Kiedy cebula będzie miękka, połącz ją z rozdrobnionym serem. Dopraw solą, czarnym pieprzem i dodaj koper oraz natkę pietruszki. Ciasto wyrośnięte podziel na 4 równe porcje, z każdej uformuj kulę i odstaw ponownie do wyrośnięcia.

 

Ciasto rozwałkuj na kształt koła, środek zostaw grubszy. Na tej grubszej części nałóż porcję farszu, brzegi połącz razem, zlep i odwróć ciasto na drugą stronę. Rękami przygnieć tak, aby farsz w środku rozszedł się po całym powstałym okrągłym placku.

 

Piecz na suchej patelni, zaczynając od strony złączenia. Placek podaj z gęstą śmietaną i kroplami oleju Kujawskiego z bazylią.

 

Produkcja: Kuchnia+

 

Kategorie przepisów