Drożdżowe ślimaki dyniowo - cynamonowe
Czas na jesienne wypieki!
W najbliższym czasie, możecie się spodziewać, większej ilości przepisów z dynią w składzie, ponieważ tak jak grzyby, przetwarzam ją teraz, równie namiętnie;)
Wypieki i potrawy z dodatkiem dyni wręcz ubóstwiam!
Dzisiejsze, drożdżowe bułeczki, ślimaczki dyniowo- cynamonowe, ledwo udało mi się uchwycić aparatem, bo zjadły się same;)
Gdy dopadły je, cztery pary wygłodniałych rąk, po ślimaczkach zostały jedynie okruszki;)
Mięciutkie, puszyste, pachnące, dzięki dodatkowi dyni, wilgotne w środku i cudnie żółciutkie, z pysznych cynamonowo - korzennym nadzieniem, a przy tym - piękne dla oka.
Achhhhhhhhhhhhhhhhhh
Z czystym sumieniem stwierdzam, że są to najlepsze, drożdżowe bułeczki, jakie kiedykolwiek udało mi się upiec.
Coś czuję, że będę teraz często wracać do tego wypieku;)
Inspirację zaczerpnęłam od Kasi z Gotuję, bo lubię .
Składniki (na 9-10 bułeczek):
- 400g mąki
- 100g cukru
- 200g puree z dyni
- 25g drożdży
- 80ml mleka
- 30ml wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 0.5 łyżeczki cynamonu
nadzienie
- 50g masła
- 100g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 łyżeczki przyprawy do piernika
lukier
- 0.5 szklanki cukru pudru
- sok z 0.5 cytryny
Przygotować puree z dyni.
Dynię obrać, drobno pokroić, wrzucić do garnka.
Zalać niewielką ilością wody i udusić do miękkości (woda ma zostać w całości odparowana).
Ugotowaną dynię zmiksować blenderem, na gładkie puree.
Dynię można również pokroić w kostkę i upiec w piekarniku, a potem zmiksować.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
Dodać 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
W misce połączyć pozostałe składniki na ciasto i połączyć z zaczynem.
Ciasto długo wyrabiać.
Ciasto będzie się mocno lepić do rąk, ale nie dosypywać więcej mąki, inaczej bułeczki wyjdą twarde.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypana mąką stolnice i rozwałkować na prostokąt.
Masło stopić w garnku, połączyć z cukrem cynamonem i przyprawą do piernika.
Powstałą, ostudzoną masą posmarować rozwałkowane ciasto.
Ciasto ciasno zwinąć w rulon.
Rulon podzielić na 9-10 równych ślimaków.
Ślimaki przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Odstawić na ok. 20 minut.
Ślimaki piec ok. 25 minut w 180C.
Wystudzone bułeczki polać lukrem.