Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi do odrywania
Mięciutkie drożdżowe bułeczki ze śliwkowymi powidłami do odrywania wprost ze słodkiej choinki udekorowanej lukrem, orzechami pekan i suszoną żurawiną. Czy to nie brzmi jak idealny pomysł na Święta? Ja myślę, że tak! Takie drożdżówki możecie zrobić nie tylko z powidłami, ale także z masą z niebieskiego lub białego maku. Uważam, że będzie to mega opcja na Boże Narodzenie, zwłaszcza dla tych, co lubią tradycyjne przepisy, ale nie przepadają za nudą na stole. ;)
*
SKŁADNIKI
na 16 drożdżówek
Ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych)
- 2 całe jajka
- 100 g rozpuszczonego masła
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 300 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
- 300 g powideł śliwkowych
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów pekan lub włoskich
Lukier:
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki wrzątku
* PRZYGOTOWANIE Zaczyn Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, którą należy w nim dokładnie rozprowadzić. Odstawiaw na 10-15 minut, aż drożdże się wzburzą.
Ciasto Do dużej misy wsyp pozostałą mąkę oraz cukier. Wbij jajka, wrzuć otartą skórkę z pomarańczy i wlej zaczyn oraz rozpuszczone i schłodzone do temperatury pokojowej masło. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania powinien wynosić około 10 minut. Gotowe ciasto powinno być miękkie i bardzo elastyczne. W razie potrzeby dosyp więcej mąki lub dolej więcej mleka. Odstaw do misy wysmarowanej olejem i przykrytej ściereczką na 1,5 h do wyrośnięcia.
Formowanie i pieczenie Po tym czasie ciasto wyjmij, zagnieć ponownie, a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto.
Posmaruj całość powidłami, pozostawiając czyste boki. Zawiń do środka jak roladę i pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Potrzebujesz 16 kawałków. Gotowe ślimaczki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, formując kształt choinki (w pierwszej linii ułóż 5 sztuk, a w każdej następnej o 1 mniej). Odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie piecz ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Lukier Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotuj lukier. Wylej go następnie na upieczoną choinkę, nadając wzór łańcuszka. Ozdób żurawiną i orzechami.
*