Drożdżowe rogaliki z masą krówkową

Drożdżowe rogaliki z masą krówkową

Zdjęcie - Drożdżowe rogaliki z masą krówkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co tu dużo pisać, trzeba spróbować !
Rogaliki są mięciutkie. W ich wnętrzu kryje się słodka masa krówkową.  Moje dzieci za nimi przepadają, przyznam, że i ja nie mogę się im oprzeć i zawsze sięgam minimum po dwa. Wiem, jestem łasuchem.... ale cóż poradzić - taka się urodziłam ! 

Składniki
( na 16 sztuk )

* około 2 szklanki mąki pszennej
* 10 g drożdży świeżych
* 1/3 szklanki cukru
* 1/2 szklanki letniego mleka
* 50 g masła
* 2 jajka
* 1/2 puszki masy krówkowej
* cukier puder - do posypania


Wykonanie:
W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/4 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka + 1 białko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Drugie białko pozostawić do smarowania rogalików.
Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć.
Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Na oprószonej mąką stolnicy wałkować ciasto, nadając mu kształt koła. Rozwałkowane ciasto przekroić na 8 trójkątów.
U podstawy trójkąta układać po nie całej łyżeczce masy krówkowej. Zwijać trójkąt w rogalik.
Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie rogalki delikatnie, przy pomocy pędzelka posmarować rozmąconym białkiem.
Piec około 15 minut w 200 stopniach C. Upieczone posypać cukrem pudrem


Zdjęcie - Drożdżowe rogaliki z masą krówkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowe rogaliki z masą krówkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów