Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym

Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym
  • Składniki:
  • - mąka pełnoziarnista - 1,5 szklanki
  • - masło - 2 łyżki
  • - cukier ( ja użyłam brązowego ) - 60 g
  • - świeże drożdże - ok. 8 g
  • - żółtko - 1 szt
  • - mleko - ok. 100 - 125 ml
  • - krem czekoladowy - 100 g


Lubicie rogaliki 7 days? Ja uwielbiam! I jest to jedna z tych rzeczy , można mnie skutecznie przekupić ;) Ale pssst … mówię Wam to w tajemnicy :D Kilka dni temu kiedy miałam wolne … kiedy hormony szalały … a zachcianki dawały o sobie znać postanowiłam sama w domu przyrządzić rogaliki z pysznym kremem. Po przełamaniu wylewał się gorący czekoladowy krem , który skutecznie poprawił humor i zagwarantował szeroki uśmiech na mordeczce – nie tylko u mnie! :D


Zdjęcie - Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sposób przyrządzenia: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy mąkę i pokruszone drożdże. W drugiej ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy do miski z mąką. Mieszamy i ugniatamy stopniowo dolewając letnie mleko i masło. ( Dozujemy ilośc mleka tak , by ciasto nie zrobiło się wodniste! ) Wyrabiamy na gładkie , elastyczne ciasto. Ostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy trójkąty. Na szerszy koniec każdego trójkąta nakładamy łyżkę kremu czekoladowego. Zwijamy wzdłuż cienkiego końca formując rogale. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut. Zdjęcie - Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Kategorie przepisów