Drożdżowe rogaliki z kremem czekoladowym
- Składniki:
- - mąka pełnoziarnista - 1,5 szklanki
- - masło - 2 łyżki
- - cukier ( ja użyłam brązowego ) - 60 g
- - świeże drożdże - ok. 8 g
- - żółtko - 1 szt
- - mleko - ok. 100 - 125 ml
- - krem czekoladowy - 100 g
Sposób przyrządzenia:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę i pokruszone drożdże.
W drugiej ucieramy żółtka z cukrem.
Dodajemy do miski z mąką.
Mieszamy i ugniatamy stopniowo dolewając letnie mleko i masło.
( Dozujemy ilośc mleka tak , by ciasto nie zrobiło się wodniste! )
Wyrabiamy na gładkie , elastyczne ciasto.
Ostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy trójkąty.
Na szerszy koniec każdego trójkąta nakładamy łyżkę kremu czekoladowego.
Zwijamy wzdłuż cienkiego końca formując rogale.
Smarujemy rozbełtanym żółtkiem i układamy na papierze do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut.
Smacznego!