- Składniki:
-
-
- mąka pełnoziarnista - 1,5 szklanki
-
- masło - 2 łyżki
-
- cukier ( ja użyłam brązowego ) - 60 g
-
- świeże drożdże - ok. 8 g
-
- żółtko - 1 szt
-
- mleko - ok. 100 - 125 ml
-
- krem czekoladowy - 100 g
-
Lubicie rogaliki 7 days?
Ja uwielbiam!
I jest to jedna z tych rzeczy , można mnie skutecznie przekupić
Ale pssst … mówię Wam to w tajemnicy
Kilka dni temu kiedy miałam wolne … kiedy hormony szalały … a zachcianki dawały o sobie znać postanowiłam sama w domu przyrządzić rogaliki z pysznym kremem.
Po przełamaniu wylewał się gorący czekoladowy krem , który skutecznie poprawił humor i zagwarantował szeroki uśmiech na mordeczce – nie tylko u mnie!
Sposób przyrządzenia:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę i pokruszone drożdże.
W drugiej ucieramy żółtka z cukrem.
Dodajemy do miski z mąką.
Mieszamy i ugniatamy stopniowo dolewając letnie mleko i masło.
( Dozujemy ilośc mleka tak , by ciasto nie zrobiło się wodniste! )
Wyrabiamy na gładkie , elastyczne ciasto.
Ostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy trójkąty.
Na szerszy koniec każdego trójkąta nakładamy łyżkę kremu czekoladowego.
Zwijamy wzdłuż cienkiego końca formując rogale.
Smarujemy rozbełtanym żółtkiem i układamy na papierze do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut.
Smacznego!