Drożdżowe racuszki z truskawkami
Słodkim i sycącym pomysłem na obiad są drożdżowe racuszki z truskawkami. Dodatek syropu z bzu czarnego nadaje wyjątkowego smaku. Z pozostałych truskawek zmiksowałam mus, którym polałam racuszki.
Porcja na 15 racuszków
Składniki:
Do garnuszka wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wkruszyć drożdże i wsypać łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Do miski wybić jaja, wlać pozostałe mleko, olej i zmiksować. Mąkę wsypać do miski z jajami, wlać rozczyn i syrop z bzu. Zmiksować. Masa powinna przypominać konsystecją gęstą śmietanę. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt mało gęste należy dosypać mąkę. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Na rozgrzany olej łyżką wylewać racuszki, układać plasterki truskawek. Smażyć z obu stron po 3 min. Racuszki z nadmiaru tłuszczu należy odsączać na papierze ręcznikowym. Podawać polane musem truskawkowym.
Porcja na 15 racuszków
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 2 jaja,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki syropu z bzu czarnego,
- szklanka truskawek,
- olej do smażenia
Do garnuszka wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wkruszyć drożdże i wsypać łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Do miski wybić jaja, wlać pozostałe mleko, olej i zmiksować. Mąkę wsypać do miski z jajami, wlać rozczyn i syrop z bzu. Zmiksować. Masa powinna przypominać konsystecją gęstą śmietanę. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt mało gęste należy dosypać mąkę. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Na rozgrzany olej łyżką wylewać racuszki, układać plasterki truskawek. Smażyć z obu stron po 3 min. Racuszki z nadmiaru tłuszczu należy odsączać na papierze ręcznikowym. Podawać polane musem truskawkowym.