Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami
Kolejne Wypiekanie na śniadanie i drożdżowe mufinki wg tego przepisu..
Razem ze mną mufinki piekły:
ciasto
- 250g mąki pszennej
- 15g drożdży
- 125ml mleka
- 1 żółtko
- 3,5 łyżki cukru
- 30g masła
- szczypta soli
nadzienie
- 2 średniej wielkości jabłka
- 1 czubata łyżka cynamonu
- 1 czubata łyżka cukru
- 40g masła
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny do skropienia jabłek
dodatkowo
- cukier do posypania ciasta
- 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta
- masło i mąka do formy
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Drożdże rozkruszyć, zalać połową ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut.Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy,wyrobić ciasto.Gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta.Pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)Pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie-masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać.Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku, następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką i rozwałkować na cienki placek ( 38x32cm).Na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie).Zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku i pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości).Każdą z części przełożyć do zagłębień w formie na mufinki jednym z rozcięć do góry.Przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Mufinki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, następnie posypać cukrem.Wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone).Upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia.Przechowywać pod przykryciem.