Drożdżowe muffinki z jabłkami i cynamonem

Zdjęcie - Drożdżowe muffinki z jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

W tym tygodniu propozycją Wypiekania na śniadanie są muffinki drożdżowe z jabłkowym nadzieniem.  Przygotowuje się je jak ślimaczki, które robiłam już milion razy tylko wkłada do foremki na muffinki, dzięki temu zyskują ten piękny wygląd. Lekko wilgotne od jabłek, pachnące cynamonem doskonale wpasowują się w jesienną aurę.

A razem ze mną muffinki upiekli:

 

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • mąka pszenna - 250 g
  • drożdże - 15 g
  • mleko - 125
  • żółtko - 1
  • cukier - 4 łyżki
  • masło - 30 g
  • sól - szczypta
  • Składniki na nadzienie
  • jabłka - 2
  • cynamon - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • masło - 40 g
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny

Instrukcje

 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzać tak, by było letnie, drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut).


Masło roztopić, ostudzić. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Składniki wymieszać, wyrabiać ciasto. Gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta.
Ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny). Pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie.

Masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku. Odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek. Na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie). Placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku. Formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości). Każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry. Formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jjajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem. Formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się muffinek. Upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego:)

Zdjęcie - Drożdżowe muffinki z jabłkami i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy