Drożdżowe gofry na śniadanie
Pyszne śniadanie na słodko.
Gofry można piec w elektrycznej gofrownicy bezpośrednio na stole i zajadać się jeszcze gorącymi.
Składniki:
- 600 ml mąki,
- 150 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- paczuszka suszonych drożdży,
- 300 ml mleka,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- Mleko podgrzać z masłem i cukrem - do rozpuszczenia masła. Jeżeli mleko nie jest za gorące - dodać od razu drożdże, w przeciwnym przypadku - przestudzić mleko i dopiero dodać drożdże.
- Dodać pozostałe składniki, ubić mikserem do uzyskania gładkiego ciasta.
- Zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na pół godziny.
- Gofrownicę smarować olejem raz na 2-3 gofry, piec gofry do zrumienienia.
- Wyjmować, podawać z dżemem, cukrem pudrem lub same.
Smacznego :)
------------