Drożdżowe bułeczki z malinami

Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe bułeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Listopad za oknem, szron na samochodowej szybie, zimny nos. Nasza piękna, polska jesień w pełnej odsłonie… Na szczęście znam magiczny sposób, aby każdy dzień był lepszy: kubek ciepłego kakao w zestawie ze świeżo upieczoną bułeczką nadziewaną malinami.

Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe bułeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te drożdżóweczki robi się naprawdę szybko. Jako nadzienia użyłam dżemu malinowego (takiego dobrego, słodzonego zagęszczonym sokiem) i (dla kwaskowatego kontrastu) kilkunastu świeżych malin.

Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe bułeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie ok. 8 drożdżowych bułeczek. Podajcie je oprószone cukrem pudrem, polane cytrynowym lukrem, lub same- w każdej wersji będą pyszne!

Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżowe bułeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mleko - 1/2 szklanki
  • drożdże instant - 1,5 łyżeczki
  • cukier - 1/4 SZKLANKI
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • jajko - 1 szt
  • masło - 3 łyżki, miękkie
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • naturala esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • dżem malinowy - 3 łyżki
  • maliny - ok. 15 szt, świeże
Sposób przygotowania

W misce połącz lekko podgrzane mleko z drożdżami i 2 łyżkami cukru. Odstaw na 10 minut.

Dodaj pozostałe składniki ciasta: resztę cukru, mąkę, sól, aromat waniliowy, jajko i wyrób gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak). Miskę z ciastem przykryj luźno folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o grubości ok. 2 cm. Rozsmaruj na nim dżem i rozłóż maliny. Zwiń jak roladę. Pokrój na ok. 8 porcji.

Kawałki ciasta ułóż w wysmarowanej masłem foremce, tak by "ślimaczek" z dżemem był na wierzchu (i od spodu). Ponownie przykry folią i odczekaj 30 minut.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC na ok. 40 minut- ciasto musi się ładnie zarumienić.

Przepisy z tych kategorii

Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami

Danish pastry czyli maślane dr…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Malinowe bułeczki drożdżowe

Malinowe bułeczki drożdżowe

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Babeczki śmietankowe
28

Babeczki śmietankowe

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Ciasto kruche z jagodami i kruszonką

Ciasto kruche z jagodami i kru…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pełnoziarnista bagietka z pomidorami i bazylią

Pełnoziarnista bagietka z pomi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kruche z brzoskwiniami i bezą

Kruche z brzoskwiniami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Śliwkowiec sypany
1

Śliwkowiec sypany

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto ucierane ze śliwkami
1

Ciasto ucierane ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Fit sałatka z pomarańczą, awokado, malinami i orzechami
1

Fit sałatka z pomarańczą, awok…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Wiśniowa kostka na biszkopcie
1

Wiśniowa kostka na biszkopcie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Torcik kawowo – wiśniowy
1

Torcik kawowo – wiśniowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mus jabłkowy
1

Mus jabłkowy

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie