Drożdżowa strucla z serem, dżemem morelowym i malinami
Drożdżowe mnie lubi. Lubimy się z drożdżowym.
Zaczęło się siedem lat temu, od pizz. Tych całkiem niedoskonałych, wreszcie tych całkiem zgrabnych.
Zawsze rozumiałam drożdże, nic mnie tu nie dziwiło.
Płynnie przeszłam na drożdżowe na mleku, słodkie, cudne drożdżowe, po którym ręce pachną n a j p i ę k n i e j.
Wiem, że muszę z nimi delikatnie, subtelnie.
Z czułością, chciało by się rzec, i sporo w tym prawdy.
Wiem, że nie można ich poparzyć. Że muszą mieć c i e p ł o żeby żyć. Rozumiem to doskonale, mam przecież d o k ł a d n i e tak samo! :-)
Wiem, że nie mogę drożdżowego pośpieszać. Ale i po co miałabym to robić? Mam tyle innych rzeczy do ogarnięcia. W m i ę d z y czasie.
Robię więc sobie to i owo, a ciasto spokojnie rośnie. Bez stresu.
Drożdżówka z serem, dżemem morelowym i malinami.
/źródło - ten przepis/
300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka suszonych drożdży instant, 30 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 125 ml ciepłego mleka, 50 g masła, stopionego i przestudzonego, szczypta soli
Nadzienie:
mały słoik dżemu morelowego, duża garść świeżych malin, 5 - 6 łyżek białego, trzykrotnie mielonego sera (użyłam sera z wiaderka, jak na sernik), 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 roztrzepane jajko, do posmarowania ciasta, gruby cukier trzcinowy, do posypania
W misce łączymy mąkę, suche drożdże, sól i cukier i cukier waniliowy. Dodajemy mleko, roztopione masło i jajko.
Zagniatamy ciasto (przynajmniej przez 5 minut), powinno odklejać się od rąk, być miękkie i sprężyste. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość (ok 1 i 1/2 h).
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 1 cm, smarujemy go białym serkiem, następnie dżemem, posypujemy malinami i cynamonem. Delikatnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, układamy zlepieniem do dołu i nacinamy nożyczkami - technika nacinania, pięknie pokazana jest tutaj - klik.
Ponownie przykrywamy ściereczką, i odstawiamy na kolejne 30 - 40 min.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st C.
Wierzch ciasta smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy ok 25 - 30 minut, aż strucle ładnie się zarumieni.
Smacznego!
• • •
Strudel with cheese, apricot jam and raspberries.
/ source - this recipe /
300 g all purpose wheat flour 1 tsp instant dried yeast 30 g sugar 1 package of vanilla sugar 125 ml warm milk 50 g butter, melted and cooled down pinch of salt
Filling:
small jar of apricot jam large handful of fresh raspberries 5 - 6 tablespoons of white cheese (I used cheese like for a cheesecake) 2 teaspoons ground cinnamon
1 beaten egg for brushing the dough thick cane sugar, for sprinkling
In a bowl, combine the flour, dry yeast, salt and sugar and vanilla sugar. Add the milk, melted butter and egg.
Knead the dough (at least for 5 minutes), it should be soft and elastic. Cover the dough with a cloth and leave in a warm place until doubled in volume (for about 1 and 1/2 h).
Roll the dough into quite large rectangle, a thickness of about 1 cm, smear it with white cheese, then jam, sprinkle with raspberries and cinnamon. Gently roll it up into a log starting on a long side, place seam side down on a baking tray linen with non stick baking paper. Cut the slices with the scissors - the cutting technique is beautifully shown here - click.
Again, cover with a cloth, and leave for another 30 - 40 minutes.
Preheat oven to 180 ° C.
Brush the strudel with the beaten egg, sprinkle with brown sugar.
Bake for about 25 - 30 minutes, until golden brown.