Dorsz zapiekany z warzywami i tahini
- SKŁADNIKI:
- - filety z dorsza - 500g
- - olej - 100ml
- - tahini - ok.180ml
- - sok cytrynowy - 2łyżki
- - cebula - 1szt
- - por - 1szt
- - marchew - 2 szt
- - woda - 200ml
- - sól
- - pieprz
Dzięki bdsklep .pl miałam pierwszy raz okazję spróbować pasty tahini – pasty na bazie nasion sezamu.
J;est składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush.
Używa się jej także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej.
Przyznaję , że miałam niezły dylemat i to właśnie Was na moim profilu facebookowym pytałam o pomysły!
Tym razem padło na rybkę – a dokładnie filety z dorsza.
Dodałam cebulkę , marchew , odrobinę pora … a wszystko to zapiekłam w naczyniu żaroodpornym.
To był świetny wybór , gdyż rybka zachwyciła domowników!
Danie na stałe zagości w mojej kuchni!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Rybę oczyszczamy , większe kawałki kroimy na pół.
Nacieramy odrobiną soli i pieprzu i smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju.
Delikatnie odsączoną z tłuszczu przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora.
Dodajemy startą na wiórki marchew i mieszając smażymy do momentu lekkiego zezłocenia.
Tahini rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym.
Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami.
Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia.
Przygotowanym sosem zalewamy rybę.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.15 minut.
Smacznego!
KLIK W STRZAŁKĘ!
Tahini , które użyłam do kupinia tutaj : http://www.bdsklep.pl/primavika-185g-tahini-naturalne-bio,id-44295