Dorsz zapiekany z warzywami i tahini

Dorsz zapiekany z warzywami i tahini
  • SKŁADNIKI:
  • - filety z dorsza - 500g
  • - olej - 100ml
  • - tahini - ok.180ml
  • - sok cytrynowy - 2łyżki
  • - cebula - 1szt
  • - por - 1szt
  • - marchew - 2 szt
  • - woda - 200ml
  • - sól
  • - pieprz

 

Dzięki bdsklep .pl miałam pierwszy raz okazję spróbować pasty tahini – pasty na bazie nasion sezamu.

Zdjęcie - Dorsz zapiekany z warzywami i tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

J;est składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush.

Używa się jej także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej.

Przyznaję , że miałam niezły dylemat i to właśnie Was na moim profilu facebookowym pytałam o pomysły!

Tym razem padło na rybkę – a dokładnie filety z dorsza.

Dodałam cebulkę , marchew , odrobinę pora … a wszystko to zapiekłam w naczyniu żaroodpornym.

To był świetny wybór , gdyż rybka zachwyciła domowników!

Danie na stałe zagości w mojej kuchni!

Zdjęcie - Dorsz zapiekany z warzywami i tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Rybę oczyszczamy , większe kawałki kroimy na pół.

Nacieramy odrobiną soli i pieprzu i smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju.

Delikatnie odsączoną z tłuszczu przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora.

Dodajemy startą na wiórki marchew i mieszając smażymy do momentu lekkiego zezłocenia.

Tahini rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym.

Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami.

Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia.

Przygotowanym sosem zalewamy rybę.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.15 minut.

Zdjęcie - Dorsz zapiekany z warzywami i tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 

 

KLIK W STRZAŁKĘ!

Tahini , które użyłam do kupinia tutaj : http://www.bdsklep.pl/primavika-185g-tahini-naturalne-bio,id-44295

 

 

Kategorie przepisów