Dorsz zapiekany pod musem z jabłek
j
Dorsz zapiekany w musie jabłkowym to proste, pyszne i efektowne danie. Dobra okazja, by wykorzystać jabłka. Nie tylko wspaniale komponują się z rybą i ziemniakami, ale jabłko to samo zdrowie - bogactwo błonnika, witamin i soli mineralnych. Warto zadbać, by jak najczęściej gościły się na naszym stole.
Super danie dla zwolenników ryby pieczonej w piekarniku, lekkostrawne i zdrowe.
Składniki:
4 porcje dorsza
1 kg jabłek (szarej renety/antonówki) +
1 łyżka mąki
1 szklanka soku z jabłek
2 łyżki masła ghee
skórka otarta z 1 cytryny
sól, pieprz
1 jajko
2 łyżki śmietany 12%
Wykonanie:
źródło: kartka z gazety
Dorsz zapiekany w musie jabłkowym to proste, pyszne i efektowne danie. Dobra okazja, by wykorzystać jabłka. Nie tylko wspaniale komponują się z rybą i ziemniakami, ale jabłko to samo zdrowie - bogactwo błonnika, witamin i soli mineralnych. Warto zadbać, by jak najczęściej gościły się na naszym stole.
Super danie dla zwolenników ryby pieczonej w piekarniku, lekkostrawne i zdrowe.
Składniki:
4 porcje dorsza
1 kg jabłek (szarej renety/antonówki) +
1 łyżka mąki
1 szklanka soku z jabłek
2 łyżki masła ghee
skórka otarta z 1 cytryny
sól, pieprz
1 jajko
2 łyżki śmietany 12%
Wykonanie:
- poddusić na maśle obrane, drobno pokrojone jabłka. Dodać mąkę, wlać sok jabłkowy i dusić około 15 minut, aż się zaczną rozpadać. Zmiksować blenderem, dodać skórkę otartą z cytryny. Doprawić solą i szczyptą cukru
- jajko wymieszać ze śmietaną i dodać do musu jabłkowego
- naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć filety z dorsza. Rybę wcześniej posolić i oprószyć pieprzem, zalać musem jabłkowym. Do zapiekanki najlepiej użyć grubych kawałków dorsza
- piec 15 minut w 200`C. Pozostałe jabłko pokroić ze skórką w plastry i ułożyć na zapiekance. Zapiekać następne 15 minut do zrumienienia jabłek
- podawać z puree ziemniaczanym
źródło: kartka z gazety