Dorsz w sosie winno-maślanym z pomidorami
Nazwać to danie rybą w sosie pomidorowym byłoby sporym nietaktem. Kilka prostych składników składa się tu bowiem na naprawdę pyszne, a przy tym łatwe i szybkie do przygotowania danie, idealne na elegancki obiad.
Użyłam polędwiczek z dorsza, ale możecie je zastąpić filetem innej białej, delikatnej ryby.
Do przygotowania sosu najlepiej wybrać słodkie pomidory koktajlowe (np. malinowe- też występują w „mini wersji”). ta słodycz jest w sosie niezbędna, bo wytrawne nuty wnosi zarówno wino, jak i dodane do sosu kapary. W ostateczności dodajcie na koniec gotowania, do smaku, odrobinę cukru. Smak musi się dobrze równoważyć!
Ps. Dodatek bagietki- do wyjedzenia resztek sosu- wręcz obowiązkowy! ;)
Składniki:- polędwiczki z dorasza - 3 szt
- mąka krupczatka - 3 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa - 3 łyżki
- czosnek - 2 ząbki
- pomidorki koktajlowe - 2 szklanki (ok. 500 g)
- bazylia - 1 mała doniczka
- wino - 1/3 szklanki, białe, wytrawne
- kapary - 2 łyżki
- masło - 2 łyżki
Polędwiczki z dorsza osusz papierowym ręcznikiem ( w razie konieczności najpierw rozmroź , dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką krupczatką i usmaż z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni i zawiń w folie aluminiową, aby pozostały ciepłe
Na patelnię wlej oliwę, dodaj drobno pokrojony czosnek, lekko przesmaż. Dodaj pokrojone na połówki pomidory. Wlej wino. Duś, aż pomidory będą miękkie, nie będą się jednak rozpadać. Dodaj kapary i połowę bazylii.
Gdy sos zacznie gęstnieć (gotuj go na sporym ogniu), dodaj masło. Dopraw Do smaku.
Gorącym sosem polej rybę, posyp resztą listków bazylii.