Dorsz w sosie porowym, na soczewicy
Moja miłość do strączków nie przemija, więc dodaję je, gdzie tylko się da!
Dziś zestaw obiadowy, wyrazisty w smaku i naprawdę pyszny. Czarna soczewica nie tylko świetnie zastępuje tu klasyczne puree ziemniaczane, wnosi witaminy i pyszny smak!
Rybę do tego dania możecie (na bogato:) usmażyć na maśle lub pokusić się o wersję nieco lżejszą i rybę upiec w piekarniku (w przypadku polędwiczek z dorsza wystarczy lekko skropić je oliwą i na 10-15 minut włożyć do pieca nagrzanego do 200 oC).
Proporcje na 3 porcje.
Składniki- czarna soczewica - 1 szklanka (lub czerwona, zielona...)
- polędwica z dorsza - 3 szt
- por - 1 duża sztuka
- śmietanka kremówka - 1 szklanka
- sól, pieprz - do smaku
- mielona kolendra - 1/4 łyżeczki
- masło - 2 łyżki
- olej - 1 łyżka
Soczewicę umyj, ugotuj do miękkości w nieosolonej wodzie (ok.10-15 minut).
Dorsza przypraw solą i pieprzem, usmaż na złoto na mieszance oleju i masła (lub upiecz- wskazówki w tekście powyżej). Zawiń w folię aluminiową i zostaw w ciepłym miejscu.
Na tą samą patelnię (ewentualnie dodaj nieco oleju) włóż drobno pokrojony por. Smaż na małym ogniu ok. 5 minut podlej 1/4 szklanki wody i duś, aż będzie zupełnie miękki. Dodaj kolendrę, wlej śmietankę i gotuj, aż sos odparuje i będzie gęsty. Dopraw do smaku.
Na talerze rozłóż porcje soczewicy, na nich ułóż rybę, całość polej sosem porowym, oprósz świeżo mielonym pieprzem.