Dorsz w sosie porowym, na soczewicy

Dorsz w sosie porowym, na soczewicy

Zdjęcie - Dorsz w sosie porowym, na soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dorsz w sosie porowym, na soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja miłość do strączków nie przemija, więc dodaję je, gdzie tylko się da!

Zdjęcie - Dorsz w sosie porowym, na soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dorsz w sosie porowym, na soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz w sosie porowym, na soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dorsz w sosie porowym, na soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś zestaw obiadowy, wyrazisty w smaku i naprawdę pyszny. Czarna soczewica nie tylko świetnie zastępuje tu klasyczne puree ziemniaczane, wnosi witaminy i pyszny smak!

Zdjęcie - Dorsz w sosie porowym, na soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dorsz w sosie porowym, na soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rybę do tego dania możecie (na bogato:) usmażyć na maśle lub pokusić się o wersję nieco lżejszą i rybę upiec w piekarniku (w przypadku polędwiczek z dorsza wystarczy lekko skropić je oliwą i na 10-15 minut włożyć do pieca nagrzanego do 200 oC).

Zdjęcie - Dorsz w sosie porowym, na soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dorsz w sosie porowym, na soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 3 porcje.

Zdjęcie - Dorsz w sosie porowym, na soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Soczewicę umyj, ugotuj do miękkości w nieosolonej wodzie (ok.10-15 minut).

Dorsza przypraw solą i pieprzem, usmaż na złoto na mieszance oleju i masła (lub upiecz- wskazówki w tekście powyżej). Zawiń w folię aluminiową i zostaw w ciepłym miejscu.

Na tą samą patelnię (ewentualnie dodaj nieco oleju) włóż drobno pokrojony por. Smaż na małym ogniu ok. 5 minut podlej 1/4 szklanki wody i duś, aż będzie zupełnie miękki. Dodaj kolendrę, wlej śmietankę i gotuj, aż sos odparuje i będzie gęsty. Dopraw do smaku.

Na talerze rozłóż porcje soczewicy, na nich ułóż rybę, całość polej sosem porowym, oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Kategorie przepisów