Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą

Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą

To taki przepis „rach-ciach”. Wystarczy na patelni tylko zagotować sos, a następnie zapiec w nim rybę. Wybrałam polędwiczki z dorsza, więc nie duże kawałki- pieczenie zajęło mi więc tylko jakieś 10 minut.

Zdjęcie - Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak zapiekana ryba świetnie sprawdza się na przyjęcia, bo możesz przygotować ją w pojedynczych naczynkach do zapiekania, a co najważniejsze, sos możesz ugotwać nawet dzień wcześniej i tylko przed samym podaniem zapiec z rybą.

Zdjęcie - Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możecie poeksperymentować z sosem dodając do niego świeże zioła, trochę miodu lub białego wina. Danie świetnie komponuje się podane z ryżem lub, po prostu, świeżą bagietką i miską sałaty. Smacznego!

Zdjęcie - Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 2 porcje.

Składniki:
  • dorsz - polędwiczka, 2 szt
  • szalotka - 1 szt
  • masło - 2 łyżki
  • śmietanka kremówka - 1/3 szklanki
  • musztarda - 1 łyżeczka, dijon (ostra)
  • musztarda - 1 łyżeczka, ziarnista
  • sok z cytryny - wyciśnięty z ok. 1/2 owocu
  • sól, pieprz - do smaku
  • kurkuma - 1/2 lyżeczki
  • cytryna, tymianek - do podania, opcjonalnie
Przygotowanie:

Na rozpuszczonym maśle zeszklij bardzo drobno pokrojoną cebulę.

Wlej śmietankę, dodaj sok z cytryny i musztardę oraz kurkumę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.

W naczyniu do pieczenia ułóż rybę, dopraw ją delikatnie solą i pieprzem, polej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C na ok. 10 minut. Podawaj z dodatkiem ryżu lub bagietką.

Kategorie przepisów