Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą
To taki przepis „rach-ciach”. Wystarczy na patelni tylko zagotować sos, a następnie zapiec w nim rybę. Wybrałam polędwiczki z dorsza, więc nie duże kawałki- pieczenie zajęło mi więc tylko jakieś 10 minut.
Tak zapiekana ryba świetnie sprawdza się na przyjęcia, bo możesz przygotować ją w pojedynczych naczynkach do zapiekania, a co najważniejsze, sos możesz ugotwać nawet dzień wcześniej i tylko przed samym podaniem zapiec z rybą.
Możecie poeksperymentować z sosem dodając do niego świeże zioła, trochę miodu lub białego wina. Danie świetnie komponuje się podane z ryżem lub, po prostu, świeżą bagietką i miską sałaty. Smacznego!
Proporcje na 2 porcje.
Składniki:- dorsz - polędwiczka, 2 szt
- szalotka - 1 szt
- masło - 2 łyżki
- śmietanka kremówka - 1/3 szklanki
- musztarda - 1 łyżeczka, dijon (ostra)
- musztarda - 1 łyżeczka, ziarnista
- sok z cytryny - wyciśnięty z ok. 1/2 owocu
- sól, pieprz - do smaku
- kurkuma - 1/2 lyżeczki
- cytryna, tymianek - do podania, opcjonalnie
Na rozpuszczonym maśle zeszklij bardzo drobno pokrojoną cebulę.
Wlej śmietankę, dodaj sok z cytryny i musztardę oraz kurkumę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.
W naczyniu do pieczenia ułóż rybę, dopraw ją delikatnie solą i pieprzem, polej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C na ok. 10 minut. Podawaj z dodatkiem ryżu lub bagietką.