Dorsz w paprykowo - pomidorowym sosie
Dorsz w sosie pomidorowo- paprykowym to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie. Sos pomidorowy z dodatkiem papryki nabiera zupełnie innego niepowtarzalnego charakteru. Ponieważ papryka powinna znaleźć się w każdej zdrowej diecie, bo to istna kopalnia zdrowia, warto włączyć ją do menu. Możesz pozostawić paprykę w kawałeczkach, tak właśnie zrobiłam lub zmiksować sos do otrzymania aksamitnej konsystencji. Dorsz jest w wyjątkowo dietetycznej postaci, ponieważ bez obsmażania na patelni, bez panierki. Wystarczy ułożyć go na kilka minut w pyrkającym sosie, by stał się mięciutki i soczysty. Bardzo polecam!
Składniki na 4 porcje:
2 filety-płaty z dorsza
2 czerwone spiczaste papryki
1 malutka ostra papryczka chili
500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki oleju rzepakowego
pieprz do smaku
sok z cytryny
zielenina - szczypiorek lub pietruszka
Wykonanie:
- dorsza umyć, osuszyć, poporcjować, skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić
- obrać cebulę i pokroić w piórka. Obrać czosnek i rozdrobnić. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Małą ostrą papryczkę również
- rozgrzać olej w płaskim, szerokim rondlu, poddusić cebulę i czosnek, następnie dodać drobno pokrojoną paprykę i dusić przez kilka minut. Dodać passatę pomidorową, podlać 1/2 szklanki wody. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 20 minut
- gdy papryka będzie miękka ułożyć porcje dorsza w sosie, tak by był całkowicie zanurzony. Dusić rybę na ogniu pod przykryciem 3-4 minuty, następnie wyłączyć piec i pozostawić dorsza jeszcze na kilka minut w rondlu pod przykryciem, by ryba doszła
- przed podaniem posypać szczypiorkiem