Dorsz pieczony z dymką na purée kalafiorowym

Dorsz pieczony z dymką na purée kalafiorowym
Zdjęcie - Dorsz pieczony z dymką na purée kalafiorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz pieczony z dymką na purée kalafiorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz pieczony z dymką na purée kalafiorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz pieczony z dymką na purée kalafiorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz pieczony z dymką na purée kalafiorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g filetów z dorsza atlantyckiego
  • 400 g kalafiora
  • 250 ml mleka
  • 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 25 g mąki pszennej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek dymki
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól
Przygotowanie

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w mleku do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.

Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok do miseczki. Dodajemy olej i mieszamy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym, solą i posypujemy mąką. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Kawałki dorsza obtaczamy w przygotowanej miksturze. Otrząsamy z nadmiaru i układamy w naczyniu żaroodpornym. Obok ryby układamy dymki i pieczemy w temp. 200ºC około 12-15 minut.

Kalafior miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z dorszem.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów