Donauwelle. Zaproszenie do akcji "Kuchnia niemiecka"
Donauwelle - klasyk kuchni niemieckiej. Bardzo popularne i lubiane ciasto, w żadnej cukierni nie może go zabraknąć. Donauwelle składa się z dwukolorowego ciasta ucieranego z wiśniami, maślanego kremu budyniowego i glazury czekoladowej uformowanej na kształt fal. Środek ciasta w przekroju tworzą również fale, które powstają poprzez zapadnięcie się wiśni podczas pieczenia. Najczęściej pieczone w prostokątnej foremce i serwowane pokrojone w kwadraty. W Polsce to znane i popularne fale Dunaju.
Przepisem na Donauwelle rozpoczynam tegoroczną akcję "Kuchnia niemiecka" - to już III edycja , która potrwa od 15 lutego do 13 marca. Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału i podzielenia się przepisami z kuchni naszych zachodnich sąsiadów. Jest to kuchnia bardzo sezonowa, zimą pożywna i kaloryczna. Podpowiadam, iż w kuchni śląskiej i wielkopolskiej znajdziesz wiele inspiracji kulinarnych, ponieważ kuchnie te wzajemnie się przenikają.
Wymagane jest wklejenie banerka podanego pod przepisem lub pobranego ze strony akcji.
Składniki na ciasto:
3 jajka L
175 g cukru/ksylitolu
175 g oleju
175 g mleka
350 g mąki pszennej, orkiszowa
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
dodatkowo:
350 g wiśni z kompotu po odsączeniu
Składniki na krem:
1 budyń śmietankowy
500 ml mleka
2 łyżki cukru/ksylitolu
200 g masła
2 łyżki cukru/ksylitolu
Składniki na glazurę:
4 łyżki kakao
4 łyżki masła - 100g
3-4 łyżki cukru/ksylitolu
4-6 łyżek wody
Wykonanie:
- jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Dodawać partiami na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko. Połowę ciasta wylać na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy wmieszać kakao przesiane przez sitko i 2 łyżki mleka, następnie wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć na jasne ciasto. Na ciemnym cieście rozłożyć wiśnie odsączone z kompotu i delikatnie wcisnąć. Piec w 180`C 25-30 minut. wystudzić na kratce kuchennej
- w garuszku zagotować mleko, a wcześniej odlać cżęść mleka do kubeczka i wymieszać z proszkiem budyniowym. Do gotującego mleka wsypać cukier i powoli mieszając trzepaczką balonową powoli wlewać rozbełtany w mleku proszek budyniowy. Gdy masa się zagotuje i zgęstnieje zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać, by nie utworzył się kożuch
- miękkie masło utrzeć na puch z 2 łyżkami cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 łyżce przestudzonej masy budyniowej. Ucierać do otrzymania puszystego kremu. Krem razsmarować na przestudzonym cieście
- masło, kakao, cukier i wodę umieścić w rondelku. Cały czas podgrzewając mieszać trzepaczką balonową do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wlać minimalną ilość wody z przepisu i dolewać resztę, gdyby polewa była za gęsta. Chwilę odczekać i równomiernie rozprowadzić ją na kremie. Na koniec skrobakiem piekarniczym z ząbkami wykonać imitację fal
- kroić po zastygnięciu polewy
inspiracja: "Backen - Genussrezepte für jeden Tag"