Domowy majonez z olejem lnianym
Domowy majonez z olejem lnianym:
✅ zrobisz szybko z kilku składników
✅ idealny do sałatek, sosów i jako dodatek do innych potraw
✅ świetny sposób na wykorzystanie olejów tłoczonych na zimno, które są cennym źródłem wielu substancji odżywczych.
Do swojego majonezu dodałam oleju Kujawskiego LEN tłoczonego na zimno, który zawiera 40 razy więcej kwasów omega 3 niż oliwa z oliwek!
Składniki na domowy majonez z olejem lnianym:
- 1 surowe jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
- 200 g oleju tłoczonego na zimno LEN (dla łagodniejszego smaku majonezu można połączyć LEN z olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia)
- szczypta soli
- opcjonalnie szczypta cukru
Jak zrobić domowy majonez z olejem lnianym?
Do wysokiego naczynia dodaj kolejno wszystkie składniki. Blenduj, nie odrywając blendera od dna naczynia. Zrób to dopiero pod koniec blendowania, ostrożnie i delikatnie, żeby domowy majonez się nie zważył!
Domowy majonez z olejem lnianym przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku.
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 5 min.
Stopień trudności: prosty przepis