Domowe jogurtowe lody z owocami i płatkami owsianymi
Przygotowanie domowych lodów na patyku to istna bułka z masłem! Podstawą jest jogurt grecki i śmietanka, a reszta to już tylko kwestia naszej wyobraźni!
Do moich lodów wybrałam lekko kwaskowate maliny oraz trochę chrupiących zbóż: płatki owsiane, kaszę jaglaną (w formie ekspanowanych „dmuchanych” kuleczek- dostaniecie ją w większości marketów w dziale z płatkami śniadaniowymi) plus płatki migdałów. Wszystkie „suche” dodatki łączę ze słodkim syropem z agawy, daktylowym lub miodem, mają bardziej deserowy smak i nie nasiąkają mocno masą jogurtową.
Ilość otrzymanych z proporcji lodów zależy od wielkości foremek, jakich będziecie używać.
Składniki:- jogurt grecki - 1 szklanka
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- sok z cytryny - wyciśnięty z 1/4 owocu
- cukier puder - do smaku, ok. 2 łyżki
- dodatki:
- maliny - ok. 10 szt
- płatki owsiane - 2 łyżki
- kasza jaglana ekspandowana - 2 łyżki
- syrop np. z agawy - 2 łyżki
- płatki migdałów - 1 łyżka
Płatki owsiane wymieszaj z kaszą jaglaną, płatkami migdałowymi i syropem np. z agawy, daktyli itp.
Jogurt połącz ze śmietanką, cukrem i sokiem z cytryny. W razie konieczności dodaj więcej cukru/soku z cytryny. Do masy jogurtowej dodaj lekko rozgniecione widelcem maliny i płatki, delikatnie wymieszaj.
Masę na lody od razu przekładaj do pojemniczków na lody, schowaj do całkowitego zmrożenia do zamrażarki.