Domowe bajgle z koperkowym twarożkiem i wędzonym łososiem
10
Czy Wy też kochacie bajgle? Pamiętam, jak nieco ponad 10 lat temu stały się szalenie popularne w licznych śniadaniowniach i piekarniach. Sam nawet miałem epizod w swojej kulinarnej karierze, gdzie stworzyłem menu dla jednej takiej miejscówki serwującej te nowojorskie obwarzanki. Jednakże nigdy nie podjąłem wyzwania, aby upiec je w domu, aż do teraz! 🙂 W zasadzie nie wiem, czego się obawiałem, gdyż domowe bajgle są niezwykle łatwe w przygotowaniu, a smak tego pieczywa o poranku zdecydowanie wynagradza wszelkie trudy.
Sama historia bajgli jest niezwykle ciekawa. Pieczywo to narodziło się na polskich ziemiach jeszcze w XVII wieku. Stworzyli je Żydzi zamieszkujący tereny Galicji. W tamtym okresie zwane były bajgl (jid. בייגל). Gdy żydowscy emigranci wyjechali z Polski na początku XX wieku, przenieśli tradycję wypiekania bajgli na Manhattan, gdzie zdobyły one ogromną popularność. Pieczywo to stało się najpopularniejszym nowojorskim chlebem i tak jest po dziś dzień.
Co wyjątkowego jest w bajglach? Poza dość oczywistą rzeczą, czyli kształtem, przypominającym obwarzanek, to fakt, że to pieczywo wymaga wcześniejszego obgotowania w wodzie z dodatkiem sody przed pieczeniem. Dzięki temu zyskują one piękny kolor i wyjątkową gładką skórkę. Ilość sody oraz czas gotowania wpływa na jej kolor – im mocniejszy roztwór i dłuższy czas spędzony w kąpieli, tym intensywniejszy kolor.
Jednym z najpopularniejszych sposobów podania jest lox bagel z peklowanym łososiem i ziołowym serkiem (głównie z dodatkiem koperku). Łososia przygotowuje się niczym gravlaxa i kroi na cienkie plasterki. W wersji uproszczonej wystarczy wykorzystać zwykłego wędzonego łososia. W mojej wersji postanowiłem dorzucić jeszcze kilka chrupiących składników: młode liście szpinaku, rzodkiewkę i ogórka. Ale oczywiście domowe bajgle możecie podać na setki dowolnych sposobów, wybierając ulubione dodatki. 😉 Również możecie zmieniać same posypki, ja najbardziej lubię te z sezamem, ale mak, czy siemię lniane również będą strzałem w dziesiątkę.
Domowe bajgle z koperkowym twarożkiem i wędzonym łososiem
Domowe bajgle
Składniki na domowe bajgle:
(na 8 sztuk)
Ciasto na bajgle:
- 450 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
- 250 ml wody
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 30 g miodu lub słodu jęczmiennego
- 10 g soli
Roztwór do gotowania:
- 1 l wody
- 30 g sody oczyszczonej
- 30 g cukru
- 15 g soli
Dodatkowo:
- ok. 100 g sezamu do oprószenia
Jak przygotować domowe bajgle?
Ciasto na bajgle
- Drożdże rozprowadź w letniej wodzie wraz z solą i miodem lub słodem.
- Mąkę przesyp do miski, wlej wodę i połącz. Ciasto zagniataj przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Można to zrobić przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego.
- Ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Można je również wstawić na noc do lodówki (wtedy miskę przykryj folią spożywczą).
- Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na 8 równych porcji (po ok. 90 g). Z każdej z nich uformuj najpierw kulę, a następnie zrób palcami otwór o średnicy ok. 2 cm. Odstaw na ok. godzinę do podwojenia objętości.
Roztwór do gotowania
- W garnku zagotuj wodę i zmniejsz ogień do minimum. W wodzie rozprowadź cukier, sodę oraz sól.
- Do gotującej się wody wrzucaj po 3-4 bajgle i gotuj je przez ok. dwie minuty, obracając je w połowie czasu na drugą stronę.
- Ugotowane bajgle wyławiaj wyżką cedzakową na kratkę, aby obciekły z nadmiaru płynu. Następnie posyp je sezamem i przekładaj na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy.
- Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Bajgle piecz przez ok. 20 minut do złotobrązowego koloru.
- Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia (minimum pół godziny).
Bajgle z koperkowym twarożkiem i wędzonym łososiem
Składniki na bajgle z koperkowym twarożkiem i wędzonym łososiem:
(na 4 sztuki)
- 200 g serka śmietankowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 100 g łososia wędzonego
- garść listków szpinaku
- kilka plasterków ogórka
- kilka plasterków rzodkiewki
Jak przygotować bajgle z koperkowym twarożkiem i wędzonym łososiem?
- Serek wymieszaj z posiekanym koperkiem. Możesz go również doprawić pieprzem i solą.
- Bajgle przekrój na połówki (możesz je również krótko przypiec w opiekaczu) i posmaruj dolną część twarożkiem. Ułóż liście szpinaku, plastry wędzonego łososia, ogórka i rzodkiewki. Przykryj drugą połówką bajgla.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square