Domowa zupa tajska z kurczakiem i makaronem
Zupa tajska
Najbardziej pyszna, prosta zupa tajska z makaronem ryżowym i kurczakiem jaką ostatnio próbowaliśmy! Każda łyżka tej zupy z makaronem jest pełna tajskiego smaku czerwonej pasty curry, imbiru, czosnku i soku z limonki. Idealny przepis na obiad gotowy w zaledwie 30 minut!
Przygotowując zupę tajską z makaronem ryżowym, można go ugotować bezpośrednio w bulionie lub w osobnym garnku, a następnie dodać go do gotowej zupy. Makaron gotowany w zupie wchłania jednak nieco bulionu, przez co zupa będzie bardziej gęsta.
Jeżeli szukasz więcej przepisów na domowe zupy musisz wypróbować mojej szybkiej i rozgrzewającej zupy z zielonej soczewicy albo orzeźwiającej zupy tom yum z kurczakiem. Mając niewiele czasu na gotowanie warto zajrzeć po przepis na szybką zupę pomidorową lub delikatny i gładki krem z dyni.
Zupa tajska z kurczakiem
Głównymi składnikami, które nadają tej zupie z kurczaka charakterystycznego, tajskiego smaku są: świeży imbir, czosnek, pasta curry (z trawy cytrynowej, szalotki, kolendry, imbiru, czosnku i czerwonego chili), mleko kokosowe, sok z limonki, świeża kolendra i liście limonki kaffir.
- zupa tajska z mlekiem kokosowym najlepsza jest zaraz po przygotowaniu
- to, co uwielbiam w tej zupie, to łatwość jej wykonania i bogactwo smaku osiągalne w zaledwie pół godziny.
Inne przepisy na kurczaka, które mogą Ci się spodobać:
- Balsamiczne, pieczone filety z kurczaka z serem mozzarella>>>
- Kokosowe stripsy z kurczaka>>>
- Tagliatelle z kurczakiem i cukinią w sosie curry>>>
- Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami>>>
- Kurczak w kremowym sosie śmietanowym z czosnkiem i parmezanem>>>
- Kurczak w cytrynowym sosie po chińsku>>>
- Kurczak teriyaki>>>
- Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>>
Zupa tajska przepis
Oto przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie prostej zupy tajskiej z makaronem i kurczakiem krok po kroku. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj.
Składniki:
- około 500g filetu z kurczaka, pokrojonego w cienkie paseczki
- 1-2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 posiekana papryczka chili (bez nasion)
- 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 świeże lub suszone listki limonki kaffir
- 1 cebula cukrowa, pokrojona w cienkie piórka
- około 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
- 1,5 litra lekkiego bulionu z kurczaka
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- kiełki fasoli mun
- sok z limonki do smaku
- sól do smaku
- posiekana kolendra
Przepis na zupę tajską
Krok 1.
- Makaron ryżowy włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na około 40 minut do namoczenia, osączyć. Następnie gotować kilka minut, aż będzie miękki i ponownie osączyć, przelać zimną wodą, odstawić do chwili podania. Namoczony uprzednio w zimnej wodzie makaron ryżowy można także ugotować bezpośrednio w zupie. Na kilka minut przed końcem gotowania zupy włożyć namoczony i osączony makaron i dokończyć gotowanie).
- W garnku na zupę stopić olej kokosowy i podsmażyć krótko, na dużym ogniu, mięso z kurczaka.
- Następnie dodać imbir, czosnek, posiekaną papryczkę chili, liście limonki kaffir i czerwoną pastę curry - smażyć 2-3 minuty cały czas mieszając. Gdy przyprawy zaczną pachnieć, dodać pokrojoną w piórka cebulę cukrową, cukier brązowy, wlać sos rybny i sos sojowy, przemieszać.
- Mleczko kokosowe wymieszać z bulionem.
- Po chwili wlać bulion z kurczaka i mleko kokosowe do garnka - gotować na małym ogniu przez kilka minut. Drewnianą łyżką zeskrobać wszelkie kawałki, które przywarły do dna garnka podczas smażenia. Pod koniec gotowania do zupy tajskiej dodać pomidorki, kiełki i ewentualnie namoczony wcześniej w wodzie makaron ryżowy. Gotować na małym ogniu. Po kilku minutach zdjąć z ognia i podawać ze świeżą, posiekaną kolendrą. Zupę doprawić do smaku solą morską i sokiem z limonki.