Domowa zupa tajska z kurczakiem i makaronem

Domowa zupa tajska z kurczakiem i makaronem

Zdjęcie - Domowa zupa tajska z kurczakiem i makaronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZupa tajska

Zupa tajska z makaronem

Najbardziej pyszna, prosta zupa tajska z makaronem ryżowym i kurczakiem jaką ostatnio próbowaliśmy! Każda łyżka tej zupy z makaronem jest pełna tajskiego smaku czerwonej pasty curry, imbiru, czosnku i soku z limonki. Idealny przepis na obiad gotowy w zaledwie 30 minut!

Przygotowując zupę tajską z makaronem ryżowym, można go ugotować bezpośrednio w bulionie lub w osobnym garnku, a następnie dodać go do gotowej zupy. Makaron gotowany w zupie wchłania jednak nieco bulionu, przez co zupa będzie bardziej gęsta.

Jeżeli szukasz więcej przepisów na domowe zupy musisz wypróbować mojej szybkiej i rozgrzewającej zupy z zielonej soczewicy albo orzeźwiającej zupy tom yum z kurczakiem. Mając niewiele czasu na gotowanie warto zajrzeć po przepis na szybką zupę pomidorową lub delikatny i gładki krem z dyni.


Zdjęcie - Domowa zupa tajska z kurczakiem i makaronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZupa tajska z makaronem.
Zupa tajska z kurczakiem

Głównymi składnikami, które nadają tej zupie z kurczaka charakterystycznego, tajskiego smaku są: świeży imbir, czosnek, pasta curry (z trawy cytrynowej, szalotki, kolendry, imbiru, czosnku i czerwonego chili), mleko kokosowe, sok z limonki, świeża kolendra i liście limonki kaffir.

  • zupa tajska z mlekiem kokosowym najlepsza jest zaraz po przygotowaniu
  • to, co uwielbiam w tej zupie, to łatwość jej wykonania i bogactwo smaku osiągalne w zaledwie pół godziny.

Inne przepisy na kurczaka, które mogą Ci się spodobać:

Zupa tajska przepis
Oto przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie prostej zupy tajskiej z makaronem i kurczakiem krok po kroku. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj.

Składniki:
  • około 500g filetu z kurczaka, pokrojonego w cienkie paseczki
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 posiekana papryczka chili (bez nasion)
  • 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 świeże lub suszone listki limonki kaffir
  • 1 cebula cukrowa, pokrojona w cienkie piórka
  • około 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
  • 1,5 litra lekkiego bulionu z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kiełki fasoli mun
  • sok z limonki do smaku
  • sól do smaku
  • posiekana kolendra

Przepis na zupę tajską
Krok 1.
  • Makaron ryżowy włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na około 40 minut do namoczenia, osączyć. Następnie gotować kilka minut, aż będzie miękki i ponownie osączyć, przelać zimną wodą, odstawić do chwili podania. Namoczony uprzednio w zimnej wodzie makaron ryżowy można także ugotować bezpośrednio w zupie. Na kilka minut przed końcem gotowania zupy włożyć namoczony i osączony makaron i dokończyć gotowanie).
Krok 2.
  • W garnku na zupę stopić olej kokosowy i podsmażyć krótko, na dużym ogniu, mięso z kurczaka.
  • Następnie dodać imbir, czosnek, posiekaną papryczkę chili, liście limonki kaffir i czerwoną pastę curry - smażyć 2-3 minuty cały czas mieszając. Gdy przyprawy zaczną pachnieć, dodać pokrojoną w piórka cebulę cukrową, cukier brązowy, wlać sos rybny i sos sojowy, przemieszać.
  • Mleczko kokosowe wymieszać z bulionem.
  • Po chwili wlać bulion z kurczaka i mleko kokosowe do garnka - gotować na małym ogniu przez kilka minut. Drewnianą łyżką zeskrobać wszelkie kawałki, które przywarły do dna garnka podczas smażenia. Pod koniec gotowania do zupy tajskiej dodać pomidorki, kiełki i ewentualnie namoczony wcześniej w wodzie makaron ryżowy. Gotować na małym ogniu. Po kilku minutach zdjąć z ognia i podawać ze świeżą, posiekaną kolendrą. Zupę doprawić do smaku solą morską i sokiem z limonki.
Miłego gotowania!

Kategorie przepisów