Domowa przyprawa do mielonego mięsa
„Doskonała przyprawa do pieczeni rzymskiej, mielonych kotletów, klopsików czy gołąbków. Zdecydowanie podnosi ich smak i aromat. Nie będę ukrywać, że wzorowałam się na jednej z przypraw dostępnych na rynku. Po co to zrobiłam? Ano po to, żeby przy okazji wyeliminować glutamian sodu, który w gotowych przyprawach niestety zwykle jest obecny. Jak się ma w domu alergika to trzeba na takie rzeczy zwracać uwagę. Nie będę się tu rozpisywać o jego szkodliwości, powiem tylko, ze jego obecność w danym produkcie świadczy zazwyczaj o gorszej jakości użytych składników. Tak więc nie tylko że mamy przyprawę dobrej jakości to jeszcze zdrowszą.
Przyprawa została już wypróbowana na domownikach (i nie tylko) i zyskała pochlebne opinie. W jej skład wchodzą między innymi : suszona marchewka, pasternak, natka pietruszki. Zastąpiłam je gotową mieszanką suszonych warzyw do przygotowania bulionu , zakupioną tutaj. Dodałam tez sól jako środek konserwujący. Z podanych ilości wyjdzie nam 1 słoiczek o pojemności ok. 300ml ”
Domowa przyprawa do mielonego mięsa
Składniki wymagające zmielenia:
4 łyżki stołowe gotowej mieszanki suszonych warzyw do bulionu
1 opakowanie suszonego czosnku granulowanego „Kamis”
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
½ łyżeczki ziaren ziela angielskiego
½ łyżeczki ziaren kolendry
¼ łyżeczki ziaren gorczycy
5 goździków
Pozostałe składniki:
1 opakowanie mielonej słodkiej papryki „Kamis”
1 opakowanie suszonej cebuli „Kamis”
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonej szałwii
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
¼ łyżeczki chili
3 łyżeczki soli
Wszystkie ziarniste przyprawy zmielić w młynku. Dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać. Przesypać do czystego, suchego słoiczka i szczelnie zakręcić. Przechowywać w suchym miejscu.
Przepis dodaję do akcji "Domowy wyrób"