Dobry chlebek bananowy z czekoladą i cynamonem

Najlepszym sposobem na mocno dojrzałe banany, jest śniadaniowe ciasto bananowe. W Stanach Zjednoczonych to ciasto o wilgotnej, mięsistej strukturze, jest bardzo popularnym deserem. Piecze się go z różnymi dodatkami, jest dostępny w sklepach, kawiarniach i piekarniach, pakowany hermetycznie lub świeżo wypieczony. Bardzo łatwy do zrobienia, wilgotny, aromatyczny, pyszny 😀
Składniki na chlebek bananowy z czekoladą:
foremka 12×25 cm.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 120 g roztopionego masła
- 2 małe jajka
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 50 g posiekanej, gorzkiej czekolady
- 3 mocno dojrzałe banany
Jak zrobić chlebek bananowy z czekoladą i cynamonem?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Roztopione i ostudzone masło, pomieszaj z cukrem, jogurtem i jajkami na gładką masę.
Do miseczki przesiej suche składniki – mąkę, kakao, cynamon, sodę i proszek do pieczenia.
Banany dokładnie rozgnieć widelcem, na gładką masę.
Do suchych składników, dodaj mokre składniki oraz banany, na koniec dorzuć posiekaną czekoladę, całość dokładnie pomieszaj, tylko do połączenia składników.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto przełóż do foremki, wyrównaj powierzchnię. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Ciasto piecz do 60 minut. Pod koniec pieczenia, zrób próbę patyczkiem do szaszłyków, sprawdź czy ciasto jest dopieczone.
Gotowe ciasto, ostrożnie wyciąg z foremki i zostaw do schłodzenia.
Smacznego 🙂
Inspiracja –> Klik