Dobra zupa z pulpetami z indyka

Dobra zupa z pulpetami z indyka

Pyszna, całkiem pożywana zupa z pulpetami z mielonego mięsa indyka, fasolą z puszki i z warzywami korzeniowymi. To jedna z najsmaczniejszych zup i z powodzeniem starczy za cały obiad. Kupując gotowe mielone mięso, znacznie skrócisz czas przygotowania takiego obiadu. Jeżeli rezygnujesz z fasolki, dodaj więcej warzyw 🙂

Polecam spróbować 🙂

Zdjęcie - Dobra zupa z pulpetami z indyka - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki i przygotowanie zupy z pulpetami z indyka:

Składniki na pulpety

  • 400 g zmielonego mięsa indyka
  • żółtko z jajka
  • 1/2 namoczonej i odciśniętej grahamki
  • duża szczypta pieprzu, soli i majeranku

Wszystkie składniki dokładnie połącz dłonią i uformuj małe pulpety, odłóż na deskę.

Składniki na zupę

  • 1, 5 lita wody
  • 2 małe marchewki state na plasterki
  • 1 pietruszka starta na plasterki
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1 puszka osączonej fasoli
  • 2 łyżeczki majeranku / 4 liście laurowe / kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 bloczek serka topionego ( 90 g )
  • garść posiekanej pietruszki
  • olej do smażenia

Na dnie garnka, rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj marchewkę, pietruszkę i czosnek. Wszystko smaż mieszając, aż warzywa lekko zmiękną. Dolej wodę, dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i ziemniaki.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, smaż pulpety z każdej strony, aż zmienią kolor i dodaj do zupy. Całość gotuj pod przykryciem, około 35 minut.

Na koniec dodaj fasolkę, serek pokrojony na mniejsze kawałki, majeranek i kurkumę, wszystko pomieszaj. Gotuj jeszcze kilka minut i dopraw do smaku.

Przed podaniem, posyp świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Dobra zupa z pulpetami z indyka - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów