Dobra szarlotka z szarą renetą

Dobra szarlotka z szarą renetą

Szara reneta jest najlepszą odmianą jabłek na przetwory, do wypieków i do suszenia. Nie wszyscy wiedzą, że ten stary gatunek jabłoni pochodzi z Francji. Został najprawdopodobniej wyhodowany w klasztorze cystersów przed rokiem 1650, i z tego miejsca rozpowszechniony na całą Europę. Warto sięgać po owoce ze starych odmian jabłoni, mają zdecydowanie więcej witaminy C, polifenoli i przeciwutleniaczy.

Kwaskowato – korzenny smak szarej renety, doskonale harmonizuje z kruchym ciastem szarlotki. Reneta nie jest soczysta, więc ciasto nie namoknie od nadmiaru soku. Dobra szarlotka, to uniwersalne ciasto na małe rodzinne okazje ?

Zdjęcie - Dobra szarlotka z szarą renetą - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dobra szarlotka z szarą renetą

Składniki na szarlotkę z szarą renetą – blaszka 24/30 cm.
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 – 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg. jabłek szara reneta
  • 1 łyżka cynamonu
  1. Do miseczki przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone na kawałki, całość posiekaj siekaczką. Dodaj jajko i żółtka, oraz śmietanę ( 2 łyżki ). Zacznij wyrabiać ciasto, w razie potrzeby dodaj kolejną łyżkę śmietany. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
  2. Podziel ciasto na dwie części ( 1/3 i 2/3 ). Większą część zawiń w folię i daj do lodówki na godzinę. Drugą część daj do zamrażarki na około 1 godzinę, jeżeli będziesz ciasto ścierać na wierzch szarlotki. Jeżeli wolisz rozwałkować ciasto na wierzch szarlotki, daj ciasto do lodówki.
  3.  Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na plasterki, dodaj cynamon, pomieszaj.
  4.  Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, większą część ciasta rozwałkuj na wielkość blaszki.
  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  6. Widelcem nakłuj spód ciasta i podpiecz przez około 10 minut.
  7. Na spód ciasta wyłóż plasterki jabłek z cynamonem, dłonią wyrównaj powierzchnię.
  8. Drugą część ciasta równomiernie zetrzyj na dużych oczkach lub rozwałkuj na wielkość blaszki.
  9. Szarlotkę piecz około 40 – 45 minut, na złoty kolor.
  10. Gotową szarlotkę, odstaw do schłodzenia. Możesz ją podać posypaną cukrem pudrem, lub z bitą śmietaną. Smacznego ?

Zdjęcie - Dobra szarlotka z szarą renetą - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów