Dietetyczny sernik z czereśniami

Dietetyczny sernik z czereśniami

Zdjęcie - Dietetyczny sernik z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dietetyczny sernik z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dietetyczny sernik z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dietetyczny i lekki sernik z czereśniami na spodzie w płatków owsianych – wynik totalnej improwizacji icon smile Dietetyczny sernik z czereśniami
Pozostało mi trochę surowego ciasta po upieczeniu ciastek owsianych i postanowiłam wykorzystać go jako spód sernika… (ale tutaj pasowałby każdy – z cherbatników, ciastek pełnoziarnistych albo po prostu bez spodu)).
Masę serową zrobiłam w 5 minut z tego co akurat znalazłam w lodówce.
Rezultat był absolutnie pyszny, lekki, wilgotny (tak jak lubię) z rewelacyjnym sosem czereśniowym…
Polecam bardzo gorąco!

SKŁADNIKI:
spód:
ciasto z tego przepisu lub herbatniki, biszkopty itp.
masa serowa:
400 g chudego serka twarogowego
2 duże jajka
125 g cukru brzozowego lub fruktozy (lub 160 g zwykłego cukru)
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
300 g wydrylowanych czereśni
wierzch:
200 g kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru brzozowego lub fruktozy (lub 2 łyżki zwykłego cukru)
dekoracja:
200 g wydrylowanychczereśni
1 łyżka cukru brzozowego lub fruktozy (lub 2 łyżki zwykłego cukru)
2 łyżki kisielu wiśniowego

Ciasto na spód rozwałkuj, wyłóż dno tortownicy i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. (Jeśli robisz spód ze zwykłych ciastek to też należy go lekko podpiec.)
Czereśnie rozdrobnij blenderem.
Ser umieść w misie miksera,dodaj cukier, aromat waniliowy i skrobią ziemniaczaną. Następnie kolejno dodawaj jajka i krótko miksuj.
Na koniec dodaj do masy serowej zmiksowane czereśnie. Całość delikatnie i krótko wymieszaj. Wylej na podpieczony spód.
Ser4nik wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 50 minut.
Kwaśną śmietanę wymieszaj z cukrem. Wysuń sernik z piekarnika i posmaruj wierzch ciasta. Wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut.
Wyłącz piekarnik i studź sernik przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzone ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin – u mnie chłodził się całą noc.
Pozostałe czereśnie przekrój na pół wrzuć do rondelka. Zalej je połową szklanki wody i zagotuj. Posłodź do smaku i gotuj około 5 minut.
Kisiel rozpuść w 1/4 szklanki wody i dodaj do gotujących czereśni. Mieszaj tak długo póki masa nie zgęstnieje. Odstaw z ognia i ostudź.
Wystudzony kisiel z owocami delikatnie nałóż na sernik i wsadź do lodówki na około pół godziny do zastygnięcia.

SMACZNEGO icon smile Dietetyczny sernik z czereśniami

Zdjęcie - Dietetyczny sernik z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów