Deser z czereśniami i kremem z białej czekolady
Czereśnie to jedne z moich ulubionych owoców sezonowych. Postanowiłam trochę poeksperymentować i przygotować z nich deser. Efekt był wspaniały! Słodkie owoce z dość wyczuwalnym akcentem alkoholu, w delikatnym kisielu i z przepysznym kremem z białą czekoladą. Jeśli przygotowujecie deser dla dzieci wino zastąpcie wodą albo przygotujcie 2 wersje deseru (ja tak zrobiłam Koniecznie do wypróbowania!
SKŁADNIKI:
300 g czereśni
ok.150 ml półsłodkiego, białego wina
cukier
2 łyżki kisielu wiśniowego
1/2 szklanki śmietanki kremowa 36%
250 g serka mascarpone
150 g białej czekolady
Czereśnie umyj dokładnie i pozbaw pestek. Wsadź do rondelka i zalej winem. Garnek ustaw na średnim ogniu i podgrzewaj. Gdy wino się zagotuje dodaj ok. 3 łyżek cukru, wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 7-8 minut.
2 łyżki kisielu wymieszaj w 1/3 szklanki wody i wlej do gotujących czereśni. Dokładnie wymieszaj, jeśli trzeba dosłodź. Mieszaj do momentu aż kisiel będzie gęsty. Zdejmij z ognia i kisiel z czereśniami nałóż do kieliszków lub salaterek. Wsadź do lodówki do schłodzenia.
Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej.Przestudź.
Śmietankę ubij na sztywno.
Serek mascarpone zmiksuj z letnią, roztopioną czekoladą. Do serka dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.
Krem nałóż na schłodzony kisiel czereśniowy i podawaj.