Deser kokosowy z kaszką manną i czekoladą

Deser kokosowy z kaszką manną i czekoladą

Prosty deser kokosowy z kaszką manną i czekoladą, w sam raz na deszczową niedzielę dla całej rodziny. Deser pożywny, bardzo smaczny, jest łatwy do zrobienia. W smaku, deser bardzo przypomina popularne batoniki typu bounty. Smakuje na ciepło i na zimno, sam oceń jaką wersję wybierzesz 🙂

Zdjęcie - Deser kokosowy z kaszką manną i czekoladą - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na deser kokosowy z kaszką manną i czekoladą:

3 porcje

  • 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego lub zwierzęcego
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kaszki manny
  • 2 – 3 łyżeczki cukru

Masa czekoladowa

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej
  • łyżeczka masła
  • 2 -3 łyżki mleka
  • chipsy kokosowe ( opcjonalnie )

 

Jak przygotować deser kokosowy z kaszką manną i czekoladą?

Mleko postaw na gaz, dodaj cukier i wiórki kokosowe, pomieszaj. Po chwili dodaj 3 łyżki kaszki manny, wszystko gotuj intensywnie mieszając, na bardzo małym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, łyżeczką przełóż równe porcje do małych pucharków.

Czekolady podziel na mniejsze kawałki, daj do małego garnuszka, dodaj łyżeczkę masła i mleko. Wszystko podgrzewaj na bardzo małym ogniu, intensywnie mieszając. Składniki powinny się połączyć, a masa powinna być płynna.

Czekoladową masę, możesz pomieszać z masą kokosową, przed nałożeniem do pucharków. Możesz również dodać porcję płynnej czekolady, na masę kokosową. Deser dodatkowo, można udekorować chipsami kokosowymi….mniam 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Deser kokosowy z kaszką manną i czekoladą - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów