Delikatny mus porzeczkowy- bez jajek i śmietanki…
Ten mus robiła moja prababcia, babcia i mama.
Teraz przyszła kolej na mnie (wszak tradycja zobowiązuje!).
Deser jest niesamowity i zupełnie szczerze Wam powiem, że nie znam innego-podobnego. Nie używa się do jego zrobienia śmietany czy piany z białek, a mimo to jest bardzo puszysty i delikatny. Lekką goryczkę porzeczkowego smaku łagodzi mleko o aromacie wanilii.
Smak wakacji.
Delikatny mus porzeczkowy- bez jajek i śmietanki…
Składniki
- czerwone porzeczki - 3 szklanki
- woda - 3 szklanki
- kaszka manna - 1 szklanka
- cukier - 1/3 filiżanki
- sól - szczypta
- sos
- mleko - 2 szklanki
- cukier - 4 łyżki
- wanilia - 1 laska
Sposób przygotowania
Umyte porzeczki ugotować do miękkości w wodzie. Przetrzeć przez sito. Do powstałej masy wsypać kaszkę, gotować do zagęszczenia. Osolić, dodać cukier. Gorącą kaszkę z owocami miksować aż do ostygnięcia (ok. 10 minut). Masa stanie się puszysta i jasnopastelowa.
Rozłożyć do salaterek. Schłodzić.
Mleko posłodzić, doprawić ziarenkami wanilii, kilka minut gotować z laską wanilii w środku, aby oddała swój aromat.
Deser przed podaniem polać mlekiem (mleko można lekko ubić).
---
Jak widać na poniższym obrazku, Agata od najmłodszych lat doceniała dobre jedzenie (te krągłości mówią same za siebie...).
Na zdjęciu jem właśnie Ten Mus.