Delikatny mus porzeczkowy- bez jajek i śmietanki…

Ten mus robiła moja prababcia, babcia i mama.

Teraz przyszła kolej na mnie (wszak tradycja zobowiązuje!).

Deser jest niesamowity i zupełnie szczerze Wam powiem, że nie znam innego-podobnego. Nie używa się do jego zrobienia śmietany czy piany z białek, a mimo to jest bardzo puszysty i delikatny. Lekką goryczkę porzeczkowego smaku łagodzi mleko o aromacie wanilii.

Smak wakacji.

Zdjęcie - Delikatny mus porzeczkowy- bez jajek i śmietanki… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Delikatny mus porzeczkowy- bez jajek i śmietanki… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Delikatny mus porzeczkowy- bez jajek i śmietanki… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Delikatny mus porzeczkowy- bez jajek i śmietanki… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatny mus porzeczkowy- bez jajek i śmietanki…

Agata, 21 czerwca 2010

Zdjęcie - Delikatny mus porzeczkowy- bez jajek i śmietanki… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • czerwone porzeczki - 3 szklanki
  • woda - 3 szklanki
  • kaszka manna - 1 szklanka
  • cukier - 1/3 filiżanki
  • sól - szczypta
  • sos
  • mleko - 2 szklanki
  • cukier - 4 łyżki
  • wanilia - 1 laska

Sposób przygotowania

Umyte porzeczki ugotować do miękkości w wodzie. Przetrzeć przez sito. Do powstałej masy wsypać kaszkę, gotować do zagęszczenia. Osolić, dodać cukier. Gorącą kaszkę z owocami miksować aż do ostygnięcia (ok. 10 minut). Masa stanie się puszysta i jasnopastelowa.

Rozłożyć do salaterek. Schłodzić.

Mleko posłodzić, doprawić ziarenkami wanilii, kilka minut gotować z laską wanilii w środku, aby oddała swój aromat.

Deser przed podaniem polać mlekiem (mleko można lekko ubić).

---

Jak widać na poniższym obrazku, Agata od najmłodszych lat doceniała dobre jedzenie (te krągłości mówią same za siebie...).

Na zdjęciu jem właśnie Ten Mus.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy