Delikatne roladki drobiowe ze szparagami z chrupiącą surówką
Delikatne roladki drobiowe ze szparagami
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka (rozbite)
- 8 łodyg zielonych szparagów
- 1 kulka mozzarelli
- 1 garść tartej mozzarelli
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego Oliwier z oliwą z oliwek 5%
- ½ pęczka pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta chili
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Wymieszać 2/3 szklanki oleju Oliwier ze szczyptą soli, pieprzu, chili, ziół prowansalskich i dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę do czosnku. Tak przygotowaną marynatą posmarować kotlety drobiowe z dwóch stron.
Posiekać połowę pęczka zielonej pietruszki i posypać nimi kotlety. Na każdy kotlet ułożyć 2 szparagi oraz 2 plasterki mozzarelli i zwinąć w rulon.
Roladki drobiowe ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać startą mozzarellą. Piec w trybie “góra-dół” w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30-40 minut. Połowę tego czasu pod przykryciem.
Chrupiąca surówka
Składniki:
- ½ marchwi
- 1 czerwona cebula
- 1 długi ogórek zielony
- pęczek rzodkiewek
- ⅓ pęczka koperku
- ⅓ pęczka kolendry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego Oliwier z oliwą z oliwek 5%
Przygotowanie:
Ogórek pokroić w paseczki (nie jest konieczne obieranie, ale trzeba warzywa umyć). Pół marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jedną średnią czerwoną cebulę i rzodkiewki pokroić w półplasterki. Do tego dodać posiekany koper i kolendrę. Doprawić solą, pieprzem i chili do smaku.
Surówkę polać 2 łyżkami soku z cytryny oraz 2 łyżkami oleju Oliwier.
Czas przygotowania: 1 godz.
Liczba porcji: 4