Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami

Zdjęcie - Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zawsze byłam daleka od porywania się na domowy wyrób ciasta francuskiego czy innych wypieków, którym trzeba poświęcić pół doby w kuchni. Kiedy jednak u Nigelli (w „Jak być domową boginią”) natknęłam się na przepis na danish pastry w szybkiej wersji, nie mogłam się mu oprzeć!

Zdjęcie - Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ta ‚szybka wersja’ też wymaga od nas czasu, ale to głównie czekanie (ciasto musi się schłodzić, a następnie ocieplić), całość jednak zamknie się na leżakowaniu przez noc i kilku porannych godzinach.

Zdjęcie - Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Warto jednak się wysilić, bo ciasteczka są przepyszne! Maślane, a przy tym lekkie, pełne warstwowo ułożonych płatków ciasta. Dodałam do nich subtelną w smaku waniliową ricottę oraz kwaskowate maliny.

Zdjęcie - Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 20 ciastek

Zdjęcie - Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • woda - 60 ml
  • mleko - 125 ml, w temp. pokojowej
  • jajko - 1 szt
  • mąka pszenna - 350 g
  • drożdże instant - 7 g (1 opakowanie)
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 25 g
  • masło - 250 g, zimne
  • nadzienie
  • ricotta - 100 g
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • cukier puder - 1 łyżka
  • maliny - po 3 szt na 1 ciastko
  • jajko - 1 szt, do posmarowania wierzchu
Sposób przygotowania

Do upieczenia ciastek użyłam połowy ciasta, resztę zamroziłam. Farsz ma proporcje właśnie na połowę ilości ciasta.

Wodę wymieszaj z mlekiem i jajkiem.

Do mąki z drożdżami, solą oraz cukrem dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, krótko zmiksuj w malakserze (masło ma cały czas pozostać w formie grudek). Dolej mieszankę mleka, wymieszaj łopatką. Powstanie lepkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na minimum noc do lodówki.

Kolejnego dnia ogrzej ciasto do temp. pokojowej.

Wyjmij i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Złóż ciasto na 3 części (jak list), obróć o 180 o, ponownie rozwałkuj, złóż, obróć. I ponownie (w sumie 3 razy).

Ricottę połącz z wanilią i cukrem.

Ciasto pokrój na kwadraty o boku ok. 12 cm. Na środek każdego nałóż łyżeczkę ricotty i kilka malin. Sklej na środku przeciwległe rogi, aby powstał kształt przypominający kopertę.

Odstaw na przynajmniej godzinę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 15 minut w temp. 180 oC.

Przed podaniem możesz 'danisze' polukrować.

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe bułeczki z malinami

Drożdżowe bułeczki z malinami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Malinowe bułeczki drożdżowe

Malinowe bułeczki drożdżowe

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Babeczki śmietankowe
28

Babeczki śmietankowe

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Surówka z selera, gruszki i daktyli

Surówka z selera, gruszki i da…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami
1

Ciasteczka biszkoptowe z jabłk…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Salsa z mango i granatem

Salsa z mango i granatem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Koktajl wzmacniający malinowo – bananowy
1

Koktajl wzmacniający malinowo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Błyskawiczne ciasto z malinami
1

Błyskawiczne ciasto z malinami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Czekoladowe ciasto z malinami i nutellą

Czekoladowe ciasto z malinami…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Rożki z ciasta francuskiego z malinami i czekoladą
1

Rożki z ciasta francuskiego z…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Sałatka z malinami i serem pleśniowym
1

Sałatka z malinami i serem ple…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha i sosem malinowym
1

Kokosowa panna cotta z zieloną…

food² food²
Food Square