Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami

Zdjęcie - Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zawsze byłam daleka od porywania się na domowy wyrób ciasta francuskiego czy innych wypieków, którym trzeba poświęcić pół doby w kuchni. Kiedy jednak u Nigelli (w „Jak być domową boginią”) natknęłam się na przepis na danish pastry w szybkiej wersji, nie mogłam się mu oprzeć!

Zdjęcie - Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ta ‚szybka wersja’ też wymaga od nas czasu, ale to głównie czekanie (ciasto musi się schłodzić, a następnie ocieplić), całość jednak zamknie się na leżakowaniu przez noc i kilku porannych godzinach.

Zdjęcie - Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Warto jednak się wysilić, bo ciasteczka są przepyszne! Maślane, a przy tym lekkie, pełne warstwowo ułożonych płatków ciasta. Dodałam do nich subtelną w smaku waniliową ricottę oraz kwaskowate maliny.

Zdjęcie - Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 20 ciastek

Zdjęcie - Danish pastry czyli maślane drożdżówki z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • woda - 60 ml
  • mleko - 125 ml, w temp. pokojowej
  • jajko - 1 szt
  • mąka pszenna - 350 g
  • drożdże instant - 7 g (1 opakowanie)
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 25 g
  • masło - 250 g, zimne
  • nadzienie
  • ricotta - 100 g
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • cukier puder - 1 łyżka
  • maliny - po 3 szt na 1 ciastko
  • jajko - 1 szt, do posmarowania wierzchu
Sposób przygotowania

Do upieczenia ciastek użyłam połowy ciasta, resztę zamroziłam. Farsz ma proporcje właśnie na połowę ilości ciasta.

Wodę wymieszaj z mlekiem i jajkiem.

Do mąki z drożdżami, solą oraz cukrem dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, krótko zmiksuj w malakserze (masło ma cały czas pozostać w formie grudek). Dolej mieszankę mleka, wymieszaj łopatką. Powstanie lepkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na minimum noc do lodówki.

Kolejnego dnia ogrzej ciasto do temp. pokojowej.

Wyjmij i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Złóż ciasto na 3 części (jak list), obróć o 180 o, ponownie rozwałkuj, złóż, obróć. I ponownie (w sumie 3 razy).

Ricottę połącz z wanilią i cukrem.

Ciasto pokrój na kwadraty o boku ok. 12 cm. Na środek każdego nałóż łyżeczkę ricotty i kilka malin. Sklej na środku przeciwległe rogi, aby powstał kształt przypominający kopertę.

Odstaw na przynajmniej godzinę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 15 minut w temp. 180 oC.

Przed podaniem możesz 'danisze' polukrować.

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe bułeczki z malinami

Drożdżowe bułeczki z malinami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Malinowe bułeczki drożdżowe

Malinowe bułeczki drożdżowe

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Babeczki śmietankowe
28

Babeczki śmietankowe

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Zwijane drożdżówki z malinami

Zwijane drożdżówki z malinami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Babeczki jogurtowe z borówkami

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką

Lekkie muffinki z malinami i c…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Wegańskie jagodzianki z kruszonką
1

Wegańskie jagodzianki z kruszo…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Muffiny z jagodami
1

Muffiny z jagodami

Beti Beti
kruche babeczki

Babeczki brownie z kremem i malinami
1

Babeczki brownie z kremem i ma…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciastka z bratkami
1

Ciastka z bratkami

Kasia Kasia
Pełny talerz