Czosnkowy chlebek z mąki orkiszowej i pszennej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
30 g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
1 główka czosnku
1 łyżka miękkiego masła
100 ml mleka
1/2 pęczka natki pietruszki
żółtko do posmarowania chleba
1 łyżka czarnuszki
Ząbki czosnku obrać.
Mleko zagotować i przez kilka minut gotować w nim ząbki czosnku.
Następnie czosnek opłukać, pokroić na plasterki.
Natkę pietruszki posiekać.
Obydwie mąki wymieszać, dodać sól i pokruszone drożdże.
Do mąki dolać ciepłą wodę i dobrze wyrobić ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, dodać miękkie masło i ponownie wyrobić.
Na koniec do ciasta dodać pokrojony czosnek i natkę pietruszki.
Z ciasta uformować chlebek i ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Chlebek przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Przed wstawieniem do pieca chlebek posmarować żółtkiem rozbełtanym z łyżką zimnej wody i posypać czarnuszką.
Chlebek piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 210° C.