Czosnkowe bułeczki z pietruszką
Wyobraźcie sobie świeże, wyjęte prosto z pieca, lekko pachnące czosnkiem i oliwą bułeczki. Idealne na przekąskę, podane z deską serów czy do porcji hummusu.
Drożdżowe bułeczki czosnkowe upieczone w tortownicy to kilka porcji ciasta, każda zanurzona w oliwie z dodatkiem czosnku oraz natki, a następnie upieczona tak, by bułeczki stworzyły razem coś na kształt bochenka.
Bułeczki najlepsze są jedzone od razu po upieczeniu (no, lekko ostudzone… :) z powodzeniem możecie je jednak przed podaniem odgrzać w piekarniku, będą jak „nowe”!
Składniki- mąka pszenna - 4 i 1/2 szklanki
- drożdże instant (suche) - 12 g
- cukier - 2 łyżki
- sól - 1 i 1/2 łyżeczki
- mleko - 1 i 1/3 szklanki
- jajko - 1 szt
- oliwa - 1/4 szklanki
- oliwa czosnkowa
- oliwa - 1/3 szklanki
- czosnek - 2 ząbki
- natka pietruszki - 3 posiekane łyżki
- sól - szczypta
Mleko lekko podgrzej, dodaj drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut.
Do mąki dodaj jajko, oliwę, sól i drożdże z mlekiem. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto (najwygodniej posłużyć się robotem kuchennym/mikserem wyposażonym w "hak" do wyrabiania). Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę- ma podwoić swoją objętość.
Oliwę połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką. Dodaj szczyptę soli.
Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 8 części. Z każdej uformuj bułeczkę, a następnie zanurz w czosnkowej oliwie. tak przygotowane ciasta ułóż w przygotowanej do pieczenia (z dnem wyłożonym pergaminem) tortownicy o średnicy ok. 25-30 cm. Między kawałkami ciasta pozostaw odległość, ciasto jeszcze urośnie.
Foremkę z ciastem przykryj ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, na ok. 40 minut.
Po tym czasie bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC. Piecz, aż ładnie się zarumienią, ok. 40 minut.
Po wyjęciu z pieca, ponownie posmaruj bułeczki oliwą z czosnkiem.
Najlepiej smakują jedzone jeszcze ciepłe, chwilę po upieczeniu :)