Czosnkowe bułeczki z pietruszką

Zdjęcie - Czosnkowe bułeczki z pietruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czosnkowe bułeczki z pietruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyobraźcie sobie świeże, wyjęte prosto z pieca, lekko pachnące czosnkiem i oliwą bułeczki. Idealne na przekąskę, podane z deską serów czy do porcji hummusu.

Zdjęcie - Czosnkowe bułeczki z pietruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czosnkowe bułeczki z pietruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drożdżowe bułeczki czosnkowe upieczone w tortownicy to kilka porcji ciasta, każda zanurzona w oliwie z dodatkiem czosnku oraz natki, a następnie upieczona tak, by bułeczki stworzyły razem coś na kształt bochenka.

Zdjęcie - Czosnkowe bułeczki z pietruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Czosnkowe bułeczki z pietruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki najlepsze są jedzone od razu po upieczeniu (no, lekko ostudzone… :) z powodzeniem możecie je jednak przed podaniem odgrzać w piekarniku, będą jak „nowe”!

Zdjęcie - Czosnkowe bułeczki z pietruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 4 i 1/2 szklanki
  • drożdże instant (suche) - 12 g
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • mleko - 1 i 1/3 szklanki
  • jajko - 1 szt
  • oliwa - 1/4 szklanki
  • oliwa czosnkowa
  • oliwa - 1/3 szklanki
  • czosnek - 2 ząbki
  • natka pietruszki - 3 posiekane łyżki
  • sól - szczypta
Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej, dodaj drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut.

Do mąki dodaj jajko, oliwę, sól i drożdże z mlekiem. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto (najwygodniej posłużyć się robotem kuchennym/mikserem wyposażonym w "hak" do wyrabiania). Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę- ma podwoić swoją objętość.

Oliwę połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką. Dodaj szczyptę soli.

Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 8 części. Z każdej uformuj bułeczkę, a następnie zanurz w czosnkowej oliwie. tak przygotowane ciasta ułóż w przygotowanej do pieczenia (z dnem wyłożonym pergaminem) tortownicy o średnicy ok. 25-30 cm.  Między kawałkami ciasta pozostaw odległość, ciasto jeszcze urośnie.

Foremkę z ciastem przykryj ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, na ok. 40 minut.

Po tym czasie bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC. Piecz, aż ładnie się zarumienią, ok. 40 minut.

Po wyjęciu z pieca, ponownie posmaruj bułeczki oliwą z czosnkiem.

Najlepiej smakują jedzone jeszcze ciepłe, chwilę po upieczeniu :)

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
2

Chlebek czosnkowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb z ziołami na zakwasie
1

Chleb z ziołami na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietki czosnkowo-pietruszkowe
1

Bagietki czosnkowo-pietruszkow…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziołowe bułeczki z przedziałkiem
2

Ziołowe bułeczki z przedziałki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Odrywany chleb z ziołami
2

Odrywany chleb z ziołami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Precelki drożdżowe

Precelki drożdżowe "czosnkowo-…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia