Czosnkowa jajecznica z cukinią

Czosnkowa jajecznica z cukinią

Żeby nieco odmienić pospolitą jajecznicę proponuję jej  cukiniowe wcielenie. Takie danie wyszło mi całkiem przez przypadek, kiedy to trzeba już było zużyć cukinię a miałam zamiar smażyć jajka. Jak wiadomo cukinia jest mdła więc aby nie zepsuła mi jajecznicy dodałam ząbek czosnku i to było to. Dodatkowo przyprawiłam mieloną papryczką chilli. Pycha:)

Zdjęcie - Czosnkowa jajecznica z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki dla 2-3 osób:

  • 4 jajka
  • 1 cukinia
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła+ łyżka oleju
  • sól, pieprz, mielona papryka

W kubku „rozbełtać” jajka z mlekiem. Rozgrzać masło z olejem na patelni, wrzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę przesmażyć. Dodać pokrojoną cukinię i smażyć aż się lekko przyrumieni. Wlać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i mielona papryką.

Smacznego:)

Kategorie przepisów