Czosnkowa jajecznica z cukinią
Żeby nieco odmienić pospolitą jajecznicę proponuję jej cukiniowe wcielenie. Takie danie wyszło mi całkiem przez przypadek, kiedy to trzeba już było zużyć cukinię a miałam zamiar smażyć jajka. Jak wiadomo cukinia jest mdła więc aby nie zepsuła mi jajecznicy dodałam ząbek czosnku i to było to. Dodatkowo przyprawiłam mieloną papryczką chilli. Pycha:)
Składniki dla 2-3 osób:
- 4 jajka
- 1 cukinia
- 2-3 łyżki mleka
- 1 ząbek czosnku
- łyżka masła+ łyżka oleju
- sól, pieprz, mielona papryka
W kubku „rozbełtać” jajka z mlekiem. Rozgrzać masło z olejem na patelni, wrzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę przesmażyć. Dodać pokrojoną cukinię i smażyć aż się lekko przyrumieni. Wlać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i mielona papryką.
Smacznego:)