Czosnek niedźwiedzi w oliwie, nadziewany pastą z sera
Na pożegnanie sezonu czosnkowego, efektowna i smaczna przekąska. Użyłam mieszanki zwykłego białego sera i sera koziego, ale z powodzeniem można wykorzystać tylko biały kremowy serek. Warto zalać zawijasy dobra oliwą - po zjedzeniu czosnku, oliwa będzie świetnym dodatkiem do sałatek. Polecam!
Przepis znalazłam tutaj
Składniki ( 1 słoik ):
15 liści czosnku niedźwiedziego
100 g kremowego białego sera, (kozi +twaróg)
1 łyżeczka sumaku
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku
mleko lub jogurt opcjonalnie
do słoika:
1/4 papryczki chili
ząbek czosnku
4 ziarenka pieprzu
kwiaty czosnku - opcjonalnie
oliwa
Przygotowanie:
Liście czosnku opłukać, osuszyć. W miseczce wymieszać ser, sumak, kmin i paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodać trochę mleka lub jogurtu.
Liście ułożyć błyszczącą stroną do dołu. Ogonki obciąć. Na każdym liściu położyć kulkę farszu - w najszerszym końcu, od strony ogonka. Liście zrolować, końcówkę można lekko posmarować serkiem aby rolki się nie rozwijały. Słoik wyparzyć, ułożyć czosnkowe rolki, dodać ząbek czosnku, kawałek papryki chili, ziarenka pieprzu i ewentualnie kwiaty czosnku. Zalać oliwą, tak aby wszystko było dobrze zakryte.Słoik zamknąć, wstawić do lodówki. Liście gotowe do jedzenia po tygodniu. Oliwę zużyć np. do sałaty. Smacznego!