Czeskie knedliky z kiszoną kapustą zasmażaną
Z czym kojarzą wam się Czechy? Oto moje pierwsze skojarzenia: krecik, Skoda, gazowana Kofola, świetne piwo oraz oczywiście knedliky! Niedawno podczas urlopu w Karpaczu, znalazłam się spontanicznie w Czechach na Pucharze Świata w XC MTB. Kolarstwo górskie nie wywołuje u mnie takich emocji jak u ukochanego, chciałam w ramach przyjemności skosztować chociaż knedlików. Pojawiły się problemy, ponieważ w mieście w którym się zatrzymaliśmy, było zupełnie pusto, a my mieliśmy jedynie polskie pieniądze. Okazuje się, że Czesi poważnie podchodzą do weekendu i odpoczywają zamykając sklepy i kantory (przynajmniej w mniejszych miastach).
Bardzo się spieszyliśmy, dlatego zjedliśmy szybko makaron, w restauracji, która okazała się włoską knajpą. Wróciliśmy do Polski spragnieni knedlików!
Kilka dni później udało nam się odwiedzić Czechy jeszcze raz i wtedy zaspokoiłam swoje pragnienie interesującą wersją knedlików z boczkiem i skwarkami. Nie lubię czuć się ograniczona przez tego typu sytuacje, dlatego jak tylko wróciłam do Polski, od razu zabrałam się za domowe knedliky. Moja wersja jednak jest bardziej tradycyjna, niż ta którą nam podali w restauracji i mimo dodanego boczku do kapusty, zdecydowanie mniej tłusta.
Teraz będę mogła je jeść, kiedy tylko mam na to ochotę :)
Czeskie knedliky z kiszoną kapustą zasmażaną Knedliky: 250 g pszennej mąki żółtko 125 ml mleka 10 g drożdży czerstwa bułka kajzerka łyżeczka cukru szczypta soli Kiszona kapusta zasmażana: 700 g kiszonej kapusty ok. 300 ml wody 200 g boczku 2 małe cebule liść laurowy 4 ziela angielskie 8 ziaren pieprzu szczypta suszonych pestek papryczki chilli łyżeczka cukru łyżka octu winnego
Knedliky: Łyżkę mąki, 2 łyżki mleka, łyżeczkę cukru i drożdże mieszamy razem i odstawiamy na 10 minut. Kajzerkę kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i dodajemy żółtko. Następnie dodajemy rozczyn drożdżowy, przesianą mąkę oraz szczyptę soli i mieszamy dokładnie składniki. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy 5-7 minut. Dalej odkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 kule, z których robimy wałeczki. W dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Gdy woda będzie wrząca, wrzucamy wałeczki i gotujemy 7 minut. Potem odwracamy knedliky na drugą stronę i gotujemy kolejne 7 minut. Gotowe knedliky kroimy nitką i podajemy z kiszoną kapustą zasmażaną. Kiszona kapusta zasmażana: Kapustę odsączamy z soku i drobno kroimy. Wrzucamy do woka lub rondla i zalewamy wodą, tak by sięgała na wysokość kapusty. Dodajemy jedną posiekaną cebulkę, liść laurowy, ziele angielskie, cukier i ziarenka pieprzu - dusimy na małym ogniu 20 minut. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy mięso wytopi tłuszcz, dorzucamy posiekaną cebulkę i pieprzymy. Smażymy kilka minut i całość dodajemy do kapusty. Kapustę dusimy jeszcze 40 minut, na koniec doprawiamy octem i podajemy z knedlikami.
Tosia