Czereśnie w syropie (i czereśniowa lemoniada)
Moja babcia smażyła wiśniowe konfitury. Ja poszłam drogą trochę na skróty i przygotowałam owoce w słodkim syropie, bardzo podobne do tych babcinych smakiem (słodkim i skoncentrowanym) oraz konsystencją. Użyłam czereśni, z wiśniami na pewno jednak powtórzę moją małą produkcję, bo są po prostu pyszne!
Czereśnie świetnie sprawdzają się jako dodatek do placuszków, naleśników (z kwaskowatym twarogiem! i do wspomnianej lemoniady właśnie. Łyżka owoców z syropem, kilka kostek logu plus gazowana woda i najlepsza oranżada na świecie gotowa!
Czereśnie w syropie (i czereśniowa lemoniada) Składniki- czereśnie - 2 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- woda - 1 szklanka
- sok z cytryny - 1 łyżka
Owoce oczyść z pestek. Włóż do garnka, zalej wodą i cukrem, dodaj sok z cytryny.
Gotuj na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając, ok 20-30 minut), aż płyn uzyska gęstą konsystencję syropu. Gorące owoce z sosem przełóż do 2 słoiczków, możesz je przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.