Czereśnie w syropie (i czereśniowa lemoniada)

Czereśnie w syropie (i czereśniowa lemoniada)

Zdjęcie - Czereśnie w syropie (i czereśniowa lemoniada) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja babcia smażyła wiśniowe konfitury. Ja poszłam drogą trochę na skróty i przygotowałam owoce w słodkim syropie, bardzo podobne do tych babcinych smakiem (słodkim i skoncentrowanym) oraz konsystencją. Użyłam czereśni, z wiśniami na pewno jednak powtórzę moją małą produkcję, bo są po prostu pyszne!

Zdjęcie - Czereśnie w syropie (i czereśniowa lemoniada) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czereśnie świetnie sprawdzają się jako dodatek do placuszków, naleśników (z kwaskowatym twarogiem! i do wspomnianej lemoniady właśnie. Łyżka owoców z syropem, kilka kostek logu plus gazowana woda i najlepsza oranżada na świecie gotowa!

Zdjęcie - Czereśnie w syropie (i czereśniowa lemoniada) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czereśnie w syropie (i czereśniowa lemoniada)

Agata, 15 lipca 2013

Zdjęcie - Czereśnie w syropie (i czereśniowa lemoniada) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Owoce oczyść z pestek. Włóż do garnka, zalej wodą i cukrem, dodaj sok z cytryny.

Gotuj na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając, ok 20-30 minut), aż płyn uzyska gęstą konsystencję syropu. Gorące owoce z sosem przełóż do 2 słoiczków, możesz je przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.

Kategorie przepisów