"Czereśniak" szybkie ciasto ucierane z czereśniami
Czereśnie raczej rzadko są wykorzystywane w ciastach, często słyszę, że się nie nadają. W porównaniu z aromatycznymi, kwaskowatymi wiśniami faktycznie nie wytrzymują konkurencji. Jednak w tym prostym ucieranym cieście z dodatkiem marcepanu smakują wybornie. Szczególnie smaczne są te duże, soczyste odmiany czereśni. Ciasto jest wyjątkowo delikatne i bardzo smaczne, a dodatek marcepanu dodaje mu charakteru.
Składniki:
240 g mąki orkiszowej jasnej 630
150 g cukru
5 jajek
150 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g marcepanu
800 g czereśni
Wykonanie:
- czereśnie umyć, wypestkować
- makę wymieszać z proszkiem do pieczenia
- jajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel. Masa podczas ubijania potroi objętość. Na minimalnych obrotach miksera partiami dosypywać mąkę i wlewać olej
- ciasto wyłożyć na blachę, wyrównać szpatułką. Na tarce jarzynowej zetrzeć marcepan wprost na ciasto. Rozłożyć czereśnie, delikatnie wciskając marcepan w ciasto
- piec w 190`C 40-45 minut do zezłocenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Smacznego!