Czekoladowy sernik z wiśniami
Kochamy cały rok, ale w ten dzień można dodatkowo świętować. Bo właściwie dlaczego nie? :) Lubię kwiaty, serduszka, misie i walentynkowe słodkości. Ja z tej okazji upiekłam sernik. Czekoladowy z wiśniami. Jest pyszny, nie za słodki dzięki wiśniom i gorzkiej czekoladzie. Aksamitny, wilgotny, aromatyczny. Polecam, na każdy dzień w roku :)
Inspirowałam się przepisem Dorotuś, ale dużo w nim pozmieniałam. Najważniejsza zmiana jest taka, że piekłam ten sernik (w przepisie był na zimno). Podaję wg mojego pomysłu.
Składniki na spód:
*200 g ciastek digestive w czekoladzie
*65 g masła roztopionego
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć (można zmiksować w malakserze) oraz rozpuszczone masło wymieszać tak aby konsystencją przypominał mokry piasek. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
*1 kg twarogu zmielonego (lub gotowego w wiaderku - ale twarogu!)
*1 szklanka cukru pudru
*4 jajka
*330 g śmietany kremówki, schłodzonej
*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
*250 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
*około 400 g wydrylowanych wiśni z kompotu
Wszystkie produkty prócz śmietanki powinny mieć temperaturę pokojową.
Twaróg zmiksować z cukrem. Następnie dodać jajka, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną, śmietanę kremówkę i zmiksować.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Wlać do masy serowej i zmiksować. Następnie dodać osączone wiśnie z kompotu, wymieszać łyżką.
Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Sernik piec około 1 godzinę, aż wierzch będzie ścięty. Wyłączyć piekarnik. Nie uchylać go, nie otwierać przez pół godziny. Po upływie tego czasu uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i tak wystudzić. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)