Czekoladowy krem z awokado
Ten czekoladowy pudding przyrządzam od wielu miesięcy. Za pierwszym razem podchodziłam do niego nieco sceptycznie (deser, z awokado?!), ale wierzcie mi, wystarczy zjeść jedną łyżeczkę, by przekonać się do tego jedwabistego kremu pełnego tego, co pyszne i zdrowe!
Serwować możecie go od razu po przyrządzeniu, a robienie porcji nie zajmie Wam więcej nić 2 minuty. Wierzcie mi, to deser bliski ideałowi.
Smak możecie zmieniać wg. własnego gustu dodając np. różne rodzaje miodu, ja najbardziej lubię te delikatniejsze odmiany, np. miód akacjowy. Świeże owoce też będą świetnym dodatkiem!
Najważniejsze jest tu jednak wybór awokado, koniecznie (!) musi być idealnie miękkie. Z 1 owocu uzyskacie ok. 3 porcji deseru, jest bardzo sycący, więc porcje nie mogą być zbyt duże.
Składniki- awokado - 1 szt
- kakao ciemne - 1/4 szklanki
- mleko - 1/4 szklanki (zwykłe lub np. kokosowe)
- miód - 1/4 szklanki
- sól - szczypta
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, a następnie łyżką wydrąż miąższ.
Zmiksuj z miodem, kakao, mlekiem, solą i wanilią na gładki pudding. Podawaj od razu lub schłódź w lodówce.