Czekoladowy chleb na zakwasie ze śliwkami i cynamonem
Sezon śliwkowy trwa, dlatego staram się korzystać z fioletowych owoców i przemycać je do chrupiących wypieków. Wieczorem dokarmiłam mój zakwas, a rano urósł jak szalony i zachęcił mnie do nowego wypieku. Wymarzył mi się chleb mocno kakaowy z kawałkami delikatnie roztopionej gorzkiej czekolady. Wzbogaciłam go o kawałki soczystych śliwek i aromat cynamonu.
Czas całkowity: 4 godz 38 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 38 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
- szczypta soli - 1
- letniej wody - 250 ml
- kakao - 3 łyżki
- gorzkiej czekolady - 50 g
- cynamonu - 1 łyżeczki
- śliwki (wierzch) - 2 szt.
- śliwki - 3 szt.
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- misa
- wiklinowy koszyk
- waga kuchenna
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, sól, aktywny zakwas, pokrojone drobno śliwki, posiekaną czekoladę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowanie ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny. Przez pierwszą godzinę zagniatamy je przez 10 sekund co 10 minut.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy złączeniem ku górze do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy, zostawiamy na 2 godziny.
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę za stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą. Koszyk z ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch nacinamy i dekorujemy połówkami śliwek. Chleb pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy góra-dół i pieczemy jeszcze 28 minut.
Upieczony chleb serwujemy z