Czekoladowe pankejki, przekładane wiśniami, polane czekoladowym ganache
Jakie to jest pyszne. Mega czekoladowe. Bardzo mięciutkie pankejki, pulchne, pięknie pachnące czekoladą. Cały smak łamie domowy dżem wiśniowy. W wszystko polane czekoladowym sosem- ganache.
Porcji: 6 pankejków
Składniki:
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru kokosowego/ cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dżem wiśniowy do przełożenia
W średniej wielkości misce utrzyj jajko z cukrem na gładki krem. Dodaj mleko i olej kokosowy. Wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
Do składników suchych dodaj mieszankę składników mokrych i delikatnie wszystko wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników.
Smaż placki na małym ogniu, na rozgrzanym oleju kokosowym. Około 2 minut z każdej strony.
Pankejki przełóż dżemem wiśniowym.
Czekoladowy ganache:
- 120 ml śmietany kremówki
- 100 g dobrej jakości czekolady gorzkiej, w kawałkach
Śmietankę doprowadź do wrzenia i odstaw z ognia. Wrzuć do śmietanki połamaną czekoladę i zostaw na 5 minut. Po tym czasie wymieszaj, aż uzyskasz gładki krem.
Tak przygotowanym kremem polej wieżyczkę z pankejków.
SMACZNEGO
Marta M