Czekoladowe muffinki z nadzieniem twarożkowym
Cześć,
Mocno czekoladowe ciasto, słodkie nadzienie twarożkowe a do tego krótki czas przygotowania. Po marchewkowych muffinkach z serowo-waniliowym nadzieniem zapraszam Was na czekoladowe muffinki z nadzieniem twarożkowym.
Składniki (na 16 muffinek):
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki kakao,
- 3/4 szklanki cukru kryształu,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 szklanka mleka (użyłam 2%-wego),
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki oleju,
- 200 gram sera twarogowego (sera do serników).
Making-of:
- Ser mieszamy z 1/4 szklanki cukru oraz jednym żółtkiem. Mieszamy aż masa będzie jednolita.
- Mąkę, kakao, resztę cukru, proszek do pieczenia i sól mieszamy.
- W drugiej misce mieszamy mleko, jajko oraz pozostałe białko aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy olej, mieszamy.
- Do masy z mąką dodajemy mokrą mieszankę. Całość delikatnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
- Masę przekładamy do foremek (użyłam silikonowych, których nie trzeba natłuszczać). Przy nakładaniu zastosowałam proporcję: jedna duża łyżka ciemnej masy, jedna kopiasta łyżeczka twarożku, jedna duża łyżka ciemnej masy. Foremki napełniłam do 3/4 wysokości z uwagi na to, iż ciasto mocno wyrasta.
- Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut (aż wierz babeczek nieco popęka.
Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Crust and Dust, który polecam wszystkim wielbicielom muffinek
Smacznego!
Gosia